Gorenjska
1086 ogledov

Reševali tri smučarje in enega planinca

Vogel smučanje smučarji smučišče Profimedia
Danes, v nedeljo, 23. januarja, so reševali tri smučarje, dva na Voglu in enega na Zelenici, ter enega planinca, ki se je ponesrečil v Dolskem grabnu, navaja Uprava RS za zaščito in reševanje.

Okoli 11. ure se je na smučišču Vogel, občina Bohinj, pri padcu najprej huje poškodoval smučar. Na kraju nesreče so mu prvo pomoč nudili reševalci na smučišču in gorski reševalci GRS Bohinj. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske z ekipo HNMP na krovu je poškodovanca prepeljala v UKC Ljubljana.
Vojaški helikopter se je z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči vrnil pod Orlove glave, to je blizu smučišča Vogel, že po treh urah. Izven urejenih prog se je namreč poškodoval še en smučar. Tudi njega so najprej oskrbeli reševalci smučišča Vogel in gorski reševalci GRS Bohinj. Tudi tega smučarja so prepeljali v UKC Ljubljana.

Reševanje tretjega smučarja pa je potekalo že v temi: ob 18.52 je na poti z Zelenice proti Ljubelju, občina Tržič, obnemogel turni smučar. Reševalci GRS Tržič so ga pospremili do parkirišča.

V zvezi z nesrečami pa so s Policijske uprave Kranj v poročilu pozneje navedli, da so od petka do vključno nedelje obravnavali tri nesreče smučarjev, eno prijavo trčenja med smučarjema brez posledic in še v enem primeru trčenje med sankači z lažjimi poškodbami (ta nesreča se je zgodila na Krvavcu v petek zvečer, op. a.).

Policisti so navedli, da je v eni nesreči smučar zapeljal na neurejen del zunaj smučišča in trčil v drevo. Pri tem si je poškodoval prsni koš in glavo.

V drugi nesreči sta trčila smučarja in eden od njiju si je poškodoval roko.

V tretji nesreči pa sta smučarja smučala po neurejeni strmini zunaj smučišča. Ko sta ugotovila, da sta se precenila, sta se začela vračati proti progi. Enemu od njiju je zaradi zaledenele poglage zdrsnilo in je zadel drugega. Proti obema zdaj vodijo prekrškovni postopek. Zunaj urejenih in neteptanih prog je namreč smučanje prepovedano.

Glede trčenja sankačev pa so policisti navedli, da se je eden od njih ustavil, sankač za njim pa je vanj trčil. V tej nesreči je šlo za lažje poškodbe.

O reševanju na Zelenici v nedeljo zvečer pa so policisti sporočili, da je šlo za deskarja (in ne turnega smučarja, kot je navajala Uprava RS za zaščito in reševanje, op. a.). Po podatkih policije moški ni bil poškodovan, zaznan pa je bil vpliv alkohola. O dogodku policisti sicer še zbirajo obvestila in vodijo postopek tudi v smeri pokrivanja stroškov reševalne intervencije.

Kamniški reševalci reševali planinca

Nesrečo pa je imel danes okoli 13.30 tudi planinec v Dolskem grabnu v Kamniški Bistrici, občina Kamnik. Pri sestopu z Velike planine si je na poledeneli planinski poti zlomil nogo. Posredovali so reševalci GRS Kamnik in ga na nosilih varno prenesli v dolino. Nato so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči Kamnik. Klasičen način reševanja poškodovanega planinca je zahteval veliko truda in številčno reševalno ekipo gorskih reševalcev. Gorski reševalci so ob tej nesreči vnovič opozorili, da so v planinah in gorah zelo zahtevne zimske razmere.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.