Gorenjska
1248 ogledov

Rešitev vidijo v podzemnih zabojnikih

Podzemni zabojniki za komunalne odpadke Komunala Kranj Taki oziroma podobni podzemni zabojniki naj bi že v letošnjem poletju stali na Planini v Kranju.
Območje ABC garaž na Planini v Kranju bi Komunala Kranj rada uredila tako, da tam občani ne bi več odlagali odpadkov vsepovprek, po drugi strani pa bi rada zagotovila več prostora za parkirišča, ki jih zdaj zasedajo zabojniki na petih odjemnih mestih.

Zadnji predlog o tem, kako urediti perečo problematiko zbiranja odpadkov, so v Krajevni skupnosti bratov Smuk prejeli od komunalnega podjetja pred nekaj dnevi. Zadnjo besedo pa bodo imeli krajani, ki lahko svoje mnenje, predloge in pripombe spročijo do 12. aprila.

Gre za tako imenovane ECODIP oziroma podzemne zabojnike. Na dveh skicah sta vrisani lokaciji dveh novih skupnih odjemnih mest s skupaj 25 zabojniki: ena je na zelenici, druga je deloma na zelenici, deloma na parkirišču.
Kot v dopisu krajanom pojasnjujejo iz Komunale Kranj, se zavedajo problematike zbiranja odpadkov na skupnih odjemnih mestih, zato so oblikovali načrt, pri katerem bi sprostili s smetnjaki zasedena parkirna mesta.

Nove zabojnike bi enakomerno postavili blizu petih lokacij, kjer so že zdaj skupna odjemna mesta, tako da bi bilo čim manj sprememb za uporabnike oziroma bi imeli ti čimkrajšo pot, po drugi strani pa bi bili tudi zadostno oddaljeni od stanovanjskih blokov.

Kot napovedujejo v komunalnem podjetju, bo z novo rešitvijo bistveno boljša urejenost in manj možnosti za nedovoljeno odlaganje kosovnega odpada, ohranili pa bi zelenice, preprečili premikanje zabojnikov nepooblaščenim in zagotovili nemoteno dostopnost za smetarska vozila.

Nič več odvoza po stalnem urniku, ampak le, ko bodo zabojniki polni

Če bodo krajani predlog sprejeli, bodo, kot napovedujejo v Komunali Kranj, odpravili vseh pet doslej obstoječih odjemnih mest za odpadke in vzpostavili dve novi skupni odjemni mesti z novimi sodobnimi podzemnimi zabojniki.

Kakšni bodo stroški vgradnje podzemnih zabojnikov in stroški samih zabojnikov, ki bodo opremljeni s senzorji polnosti, tako da bi odpadke v prihodnje odvažali le, ko bodo zabojniki polni, pa zaenkrat ni znanega še nič.

Obljuba, da cena odvoza in ravnanja z odpadki ne bo višja

Komunala Kranj je v dopisu krajevni skupnosti in posredno vsem uporabnikom zagotovila le, da "se kljub investicijskim stroškom v novo opremo in spremenjeni dinamiki odvoza odpadkov, cena storitev odvoza in ravnanja z odpadki ne bo povišala". In še, da je prehod na nov sistem predviden že v letošnjem poletju.

Po zdajšnjih neuradnih in dosegljivih informacijah so občani na Planini večinoma naklonjeni predlogu za podzemne zabojnike.

Komentarjev 1
  • zdrej 14:20 29.marec 2021.

    Če so ljudje nečisti prasci, ne pomaga nobena tehnologija. Če pa je red, pa neka vesoljska tehnologija ni potrebna. Vendar po mojih izkušnjah je v veliko primerov prva opcija uveljavljena. Na žalost.