Gorenjska
704 ogledov

Revirji obeh Sor zaprti za ribolov

potok Žabnica, pogin rib
1/5
Bojan Sovinc Potok Žabnica, posneto 3. avgusta 2022.
"Žalostni smo, ker smo bili neuspešni. Reševali smo ribe, a vseh nismo mogli. In zanašali smo se, da bo padavin nekoliko več," je danes z grenkobo v glasu pripovedoval Bojan Sovinc, gospodar Ribiške družine Sora Škofja Loka. Zaradi nizkega vodostaja rek in potokov so revirji Sore, Poljanske in Selške Sore od danes, 3. avgusta, zaprti za ribolov.

S Policijske uprave Kranj so danes sporočili, da so policisti včeraj, 2. avgusta, v Zgornjih Bitnjah obravnavali prijavo suma onesnaženja potoka in pogin rib. Toda sum ni bil potrjen. Okoliščine kažejo, da je razlog v nizkem vodostaju, pregretju vode in pomanjkanju kisika v potoku. V zbiranju obvestil so sodelovali tudi lokalni ribiči.

Bojan Sovinc nam je potrdil informacijo in razložil, da je šlo za potok Žabnica oziroma revir, s katerim upravlja škofjeloška ribiška družina. "Že predpreteklo soboto, 23. julija, in nato še v nedeljo, 31. julija, smo iz potoka Žabnica, ker je na več delih presahnil, pobirali klene in ribji drobiž. Veliko truda je bilo potrebnega, saj je teren vmes ponekod zaraščen z robidovjem in japonskim dresnikom ter tako težko prehoden. In tudi iz ribnika Reteče, kjer je prav tako zelo nizek vodostaj, smo odlovili krape in druge vrste rib. Ribe iz potoka Žabnica smo prenesli v reko Soro, ribe iz ribnika Reteče pa smo prepeljali v ribnik Šmartno, s katerim upravlja Ribiška družina Medvode," je pripovedoval sogovornik.

Poljanska Sora, Puštal, Škofja Loka | Avtor: M. Ha. Poljanska Sora v Puštalu, Škofja Loka, posneto 29. julija 2022. M. Ha.

Ribiči so upali, da se bo struga potoka Žabnica po dokaj obilnih padavinah bolj napolnila, a se ni. Vzrok za 22 poginulih rib je po vsej verjetnosti pomanjkanje kisika. Ob dežju jih je odplaknilo in so se ujele v veje grmovja, zato je verjetno prijavitelj presodil, da so poginile zaradi onesnaženja oziroma zastrupitve.

Selška Sora, Škofja Loka, reka | Avtor: M. Ha. Selška Sora v Škofji Loki, posneto 29. julija 2022. M. Ha.

Razmere so izjemno težke tudi drugod, predsednik Ribiške družine Kranj Jure Meden nam je, ko smo ga vprašali o razmerah, pojasnil, da je kritično zlasti pri reki Kokri.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.