Gorenjska
157 ogledov

Rudolf Maister na svoji nekdanji gimnaziji

Helena Potočnik Rudolf Maister, o njem razstava na Gimnaziji Kranj. Narisala ga je ena izmed njenih dijakinj.
Še danes in 9. novembra je v avli Gimnazije Kranj na ogled razstava o zgodovinskih dogodkih in dejanjih generala Rudolfa Maistra.

Razstavo si je mogoče ogledati med 8. in 16. uro, organizirata jo Društvo generala Rudolfa Maistra in Gimnazija Kranj z namenom spoznavanja zgodovinskih dogodkov in dejanj nastajanja samostojne države Slovenije – domoljubna dejanja generala Maistra in borcev za severno mejo so bila namreč nedvoumno prvi korak prizadevanj za svobodno in samostojno Slovenijo, ki letos proslavlja 30. letnico obstoja, poudarjajo na Društvu generala Rudolfa Maistra.

Zakaj prav Gimnazije Kranj?

Prvič zato, ker je bil Rudolf Maister tudi njen dijak – šolske klopi je tam žulil v letih ob koncu 19. stoletja. "Maister je to gimnazijo, sicer na drugi lokaciji  na nižji stopnji obiskoval 5 let, od leta 1885- 1890, kjer je bil odličen učenec in dijak .Vseh 5 let je z družino stanoval v Kranju na sedanjem Maistrovem trgu," nam je zaupal Janez Tavčar, predsednik Društva generala Rudolfa Maistra. »Gimnazija ima tudi idealen prostor za razstavo v svoji avli ter zainteresirano vodstvo in tudi profesorje, da lahko dijakom vseh letnikov ponudijo čimbolj nazoren pouk o pomembnih- zgodovinskih dogodkih sedanje samostojne Slovenije,« dodaja.

Borec za severno mejo, general in slovenski pesnik in ena najvidnejših osebnosti 20. stoletja, je tako svojo razstavo dočakal prav na najstarejši kranjski gimnaziji.

1918 osvobodil mesto Maribor

V gorbem je sama razstava razdeljena na dva sklopa zgodovinskih dogodkov in obiskovalcem v celoti prikaže pomen delovanja generala. "Prvi sklop predstavlja življenje in delo Rudolfa Maistra kot zgodovinske osebe, drugi pa njegovo delovanje kot vojaka in politika, velikega domoljuba, ki je zaslužen, da je z briljantno vojaško akcijo od nemške okupacije s prvo slovensko vojsko 4000 vojakov v noči na 23. november 1918 osvobodil mesto Maribor," pravi Tavčar. Drugi del razstave prikazuje tudi celoten potek bojev za severno mejo od novembra 1918 do junija 1919 in do za koroške Slovence neuspelega plebiscite oktobra 1920.

Pomemben prispevek za samostojno Slovenijo

Pomen razstavljenih spominov na generalovo delovanje je velik in predvsem zgodovinski. Poleg 10-dnevne vojne za Slovenijo pred 30. Leti in NOB med drugo svetovno vojno je prav domoljubno delovanje Maistra in borcev za severno mejo pomenilo prve korake organizirane vojaške akcije za oblikovanje slovenske države in določitev njenih etičnih meja.

"V Zvezi društev generala Maistra in našem Društvu generala Rudolfa Maistra Kranj smo razstavo sestavili in organizirali z namenom seznanjanja, predvsem  mlajših generacij, o ključnih zgodovinskih dogodkih in osebnostih, ki so dali pomemben prispevek za nastanek sedanje samostojne Slovenije, ki prav letos proslavlja 30 letnico," dodaja predsednik društva in vse zainteresirane vabi na ogled.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.