Gorenjska
1783 ogledov

S cevnimi trezorji za večjo varnost

Mestna občina Kranj v sodelovanju z Gasilsko reševalno službo Kranj nadaljuje nameščanje cevnih trezorjev na javne stavbe. V okviru tokratnega projekta so prvega namestili na stavbo Osnovne šole Janeza Puharja Kranj Center.

»Mestna občina Kranj (MOK) je z veseljem pristopila k temu projektu. Cevne trezorje bomo namestili na šestdeset objektov v lasti MOK, med njimi so šole, vrtci in javni zavodi, vrednost projekta pa je 26.000 evrov (z DDV),« je povedal župan Matjaž Rakovec. Cevni trezor odklepa le en ključ, ki ga imajo shranjenega samo gasilci. V trezorju so shranjeni ključi objekta ali več objektov. Z vgradnjo cevnih trezorjev morebitno intervencijo gasilci izvedejo hitreje, bolj učinkovito in z manj škode. Pred shranjevanjem v trezor se ključi preizkusijo, da dejansko delujejo, ko pa jih gasilci potrebujejo, le odklenejo trezor in uporabijo univerzalni ključ za vstop v stavbo. Tako ne izgubljajo prepotrebnega časa za ukrepanje, saj jim ni treba izvajati dodatnih tehničnih ukrepov za odpiranje vrat.

Direktor Gasilsko reševalne službe Kranj Tomaž Vilfan je med drugim predstavil primer dobre prakse, ki se je pokazala pri požaru na OŠ Franceta Prešerna leta 2021. Gasilci so za vstop v objekt uporabili ključ iz cevnega trezorja in požar hitro pogasili. Pri tem ni nastala škoda zaradi odpiranja vrat v sili. »Gasilski ključ res omogoča hitrejši dostop. Razvoj požara je najbolj kritičen v prvih minutah in če pridemo hitro do žarišča požara, potrebujemo malo vode, da ga ustavimo. V desetih minutah pa se lahko že polno razvije. Ob tej priložnosti bi apeliral na lastnike oziroma upravnike večstanovanjskih zgradb, da bi nameščanje cevnih trezorjev razširili. Bili bi v pomoč, ko je treba reševati iz dvigal ali v primeru požara, kot smo ga imeli leta 2018 na objektu na Trgu Prešernovih brigad, ko smo morali vlomiti v 24 stanovanj.«

Nove pridobitve, ki bo poskrbela za večjo varnost v šoli, je vesel tudi ravnatelj OŠ Janeza Puharaja Kranj Center Klemen Markelj. »Varnost je v šoli poleg znanja po pomenu zelo visoko in smo zelo veseli, da smo del tega projekta, če pride do kakršenkoli težave v času, ko šola ne deluje, da ni nepotrebne škode. Upam, da bomo s tem pripomogli k še večji varnosti objekta in učencev,« je izpostavil.

 | Avtor:

Na območju MOK je trenutno že nameščenih petnajst cevnih trezorjev, in sicer pet na javnih objektih (OŠ Franceta Prešerna, Medgeneracijski center na Cesti talcev 7, PŠ Kokrica, vrtec Biba) in deset na zasebnih objektih. Med javnimi objekti, ki bodo dobili cevne trezorje, pa so še Kranjski vrtci s svojimi enotami, osnovne šole, Glasbena šola, Ljudska univerza, Prešernovo gledališče, Grad Khislstein, Športna dvorana Planina, Olimpijski bazen, Sejmišče, Stolp Škrlovec, Layerjeva hiša, Prešernova hiša, Kovačnica, Mestna knjižnica, Zveza ustvarjalnih društev, Zdravstvena postaja Stražišče in stavba Mestne občine Kranj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.