Gorenjska
1006 ogledov

S filcem in sekanci nad invazivko

Japonski dresnik
1/2
Mestna občina Kranj Tako so prekrili rastišče japonskega dresnika na Zlatem polju v Kranju.
Japonski dresnik je lepa, hvaležna rastlina, a kaj, ko uide izpod nadzora. K nam je bil prenesen, ker je pozno cvetoča vrsta, pozno cvetočih avtohtonih pa pri nas ni. V Sloveniji je že zelo razširjen, marsikje že onemogoča dostop do voda. V Mestni občini Kranj so se letos odločili, da bodo proti razraščanju te tujerodne invazivne rastline preizkusili novo metodo.

V Kranju so japonski dresnik doslej bolj ali manj uspešno poskušali izkoreniniti tako, da so na vsake 14 dni rezali nadzemne dele. S tem so rastlino oslabili, saj so bili poganjki po vsakem odstranjevanju nižji.
Zdaj pa preizkušajo novo metodo: rastišče prekrijejo s filcem, tega pa obtežijo s sekanci. To so doslej naredili na dveh krajih: ob ekološkem otoku na Kokrici pred avtocestnim nadvozom in blizu Gimnazije Franceta Prešerna na Zlatem polju.

Kot pojasnjujejo na Mestni občini Kranj, rastline zaradi pomanjkanja sončne svetlobe ne bodo mogle vršiti fotosinteze. Zato bodo uporabile zaloge iz korenik, postopoma pa bodo izgubile moč. Da bi dosegli želeni učinek, bodo pokrite vsaj dve rastni sezoni.

In kaj si o novi metodi mislijo na Zavodu RS za varstvo narave, Območna enota Kranj? Sonja Rozman, univ. dipl. biol., naravovarstvena svetnica, ki je na temo invazivnih rastlin vodila že več delavnic oziroma naravovarstvenih akcij pri odstranjevanju dresnika, je pojasnila, da je to zanjo nova informacija in da zavod pri tem ne sodeluje. "Invazivke so postale prepoznan problem in v njegovo reševanje se vključuje vedno več institucij in posameznikov. Menim, da je ta metoda proti razraščanju japonskega dresnika obetavna, a dve leti bo najbrž premalo za to, da bi dresnik kar izginil. Razen če gre za bolj mlado rastišče," je komentirala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.