Gorenjska
1114 ogledov

S sredstvi Eko sklada hitreje do novih električnih avtobusov

Za nakup osmih avtobusov za javni mestni potniški promet je Mestna občina Kranj od Eko sklada pridobila nepovratna sredstva v višini 2,8 milijona evrov.

Mestna občina Kranj (MOK) se v zadnjih letih precej posveča trajnostnemu razvoju in varnosti okolja. Tako bodo sedaj kupili osem električnih avtobusov. Stroški nakupa bodo znašali okoli 4 milijone evrov (brez DDV), od tega bo 2,8 milijona nepovratnih sredstev Ekosklada. Razliko v višini 1,2 milijona evrov bo MOK pokrila iz naslova oddaje avtobusov v najem koncesionarju, ki opravlja mestni potniški promet na območju občine.

Kupljeni bodo mestni nizkopodni električni avtobusi dolžine do 12 metrov, z najmanj 30 sedišči, sprejeli pa bodo najmanj 80 potnikov. Vozila so prirejena tudi za vstop oseb na invalidskih vozičkih. Polnjenje električnih avtobusov bo večinoma preko noči, ko se mestni potniški promet ne izvaja. Glede na čas izvajanja prevozov na posameznih linijah pa bodo polnjenja  po potrebi izvajali tudi tekom dneva.

 | Avtor:
 | Avtor:

»Izbor dobavitelja vozil je v zaključni fazi, vzporedno pa že pripravljamo razpis za postavitev električnih polnilnic za avtobuse nove generacije. Računamo, da bi kak  avtobus dali v uporabo še v tem letu, večino avtobusov pa pričakujemo v naslednjem letu,« pravi kranjski župan Matjaž Rakovec. Ob tem je zelo zadovoljen z dodelitvijo nepovratnih sredstev, kar bo prispevalo k hitrejši elektrifikaciji javnega potniškega prometa na območju kranjske občine. »Vsak ukrep, vsaka izboljšava za zmanjšanje izpustov CO2 in hrupa v okolje prispeva k zmanjšanju obremenitev. Resnični premiki k ohranjanju planeta se začnejo v mikro okolju, v lokalni skupnosti. MOK dela veliko trajnostnih korakov v skrbi za kakovost bivalnega prostora in nakup novih električnih avtobusov je eden izmed njih,« je dodal Rakovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.