Gorenjska
378 ogledov

S svetovnim dnevom čebel se v Kranj vrača Kr' petek je!

Primož Pičulin
Od maja do septembra bo petkove popoldneve v Kranju spet poživel dogodek Kr' petek je!.

Kr petek je poteka na Glavnem trgu ob vodnjaku. Vsak petek po službi, od 16:00 do 21:00 Kranjčanke in Kranjčani lahko kupijo raznolike kvalitetne, sveže in sezonske pridelke.

V maju bodo tako v ospredju predvsem vrtičkarji, ki bodo lahko izbirali sadike in semena. Danes, na svetovni dan čebel, pa bodo potekale različne aktivnosti s ponudbo medu in medenih izdelkov. Na Glavnem trgu bo potekala tudi slovesnost ob 120-letnici čebelarskega društva Britof-Predoslje z razvitjem in blagoslovom novega prapora. Slavni govorniki na dogodku, ki bo potekal od 16:00 do 17:00 bodo župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, podpredsednica Čebelarske zveze Slovenije Marija Sivec, direktorica Medexa Aleša Mižigoj ter predsednik Čebelarskega društva Britof-Predoslje Mitja Smrdel. Prapor bo blagoslovil župnik Jožef Jakob Kljun. Dogodek bodo s svojim obiskom počastili tudi praporščaki čebelarskih društev Šenčur, Preddvor, Goriče, Naklo in Cerklje ter Čebelarske zveze Gorenjske. Za glasbeno spremljavo bodo poskrbeli Kvartet Ultima in Lenart Šter s harmoniko.

Mestna občina Kranj se v sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo Kranj tudi v letošnjem letu poteguje za naziv Čebelam najprijaznejša občina, ki ga podeljuje Čebelarska zveza Slovenije. V ta namen  potekajo številne aktivnosti, namenjene trajnostnemu razvoju, posebej še zaščiti čebel in razvoju čebelarstva. MOK nadaljuje z ozelenjevanjem mesta, sajenjem travniških rastlin in pozno košnjo za še več čebelje paše, namenja posebno skrb pri zasaditvi dreves in mestnih drevoredov  - v marcu so zasadili tri drevorede z medovitimi drevesi, in sicer KR drevored, drevored hrušk ob Cesti Rudija Šeliga in na Trgu Rivoli ter pri tem dobro sodeluje z lokalnimi čebelarji.

Čez poletje bo Kr petek je! ponudil sezonsko sadje in lokalne vrtne pridelke. Da pa bo ponudba še bolj pestra, se bodo lokalnim pridelovalcem pridružili še pridelovalci iz drugih delov Slovenije. Poleg bogato založenih stojnic bo v centru mesta tudi pestra gastronomska ponudba, na svoj račun pa bodo prišli tudi sladokusci. Za dobro vzdušje bodo poskrbela kulturna društva in folklorne skupine, v večer pa bodo obiskovalce popeljali različni glasbeniki.

»Ker želimo Kranjčankam in Kranjčanom ponuditi le najboljše in zagotoviti pester izbor, vabimo tudi vse lokalne pridelovalce, kmetovalce in gostinske ponudnike, da se nam pridružite. Za več informacij smo na voljo na info@visitkranj.si,« ob tem sporočajo iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.