Gorenjska
13209 ogledov

S turisti služijo milijone, občinam zdaj "prostovoljno" ponujajo donacije

Soteska Vintgar Profimedia
V Turističnem društvu Gorje, kjer upravljajo s sotesko Vintgar, želijo z donacijo občinam umiriti strasti. A donacija bi bila protizakonita, opozarjajo pri Triglavskem narodnem parku.

Čeprav upravljanje soteske Vintgar še ni dorečeno, so se v Turističnem društvu (TD) Gorje odločili, da letos občinam Gorje, Bled in Jesenice od vstopnin namenijo vsaki po 250.000 evrov. Na občinah že imajo zamisli, kako bi porabili ta sredstva, v javnem zavodu TNP pa opozarjajo, da je takšno deljenje v nasprotju z zakonom.

TD Gorje je decembra na občnem zboru sprejelo poslovno-upravljavski načrt soteske Vintgar z razvojno strategijo do leta 2034. Načrt vključuje tudi shemo sodelovanja z lokalnimi skupnostmi, ki so povezane s sotesko. Glede na finančni načrt za letos bo društvo občinam Gorje, Bled in Jesenice zagotovilo po 250.000 evrov, kar je bistveno več kot doslej. Podobno naj bi bilo tudi v prihodnje.

Kot je pojasnil direktor podjetja Soteska Vintgar Bojan Traven, denar ne bo šel neposredno v občinske proračune, temveč bodo sredstva namenjena konkretnim projektom, podobno kot to velja za razvojna sredstva, ki lokalnim skupnostim pripadajo po zakonu o Triglavskem narodnem parku (TNP).

družina, finance, moški, par, stanovanje, kriza, denar | Avtor: Profimedia Profimedia

Začutili dolžnost, da povrnejo družbi

"Menim, da je bila to dolžnost turističnega društva, predvsem zato, ker država še zdaj noče razumeti, da je koncesija najboljša stvar, da nekaj dobi država, nekaj dobi TNP, nekaj lokalna skupnost, nekaj pa ostane turističnemu društvu. Zato smo sami storili korak naprej in občinam ponudili roko v obliki izdatnih finančnih sredstev," je izpostavil Traven.

Vse prej kot majhni denarci od obiskovalcev

TD Gorje je leta 2022 ustanovilo družbo Soteska Vintgar d.o.o., katere zastopnik je Bojan Traven. Podatki kažejo, da so v TD Gorje za leto 2023 predvidili za 2,9 milijona prihodkov, odhodkov je bilo za slaba 1,7 milijona evrov, vključeni so vsi stroški dela in investicije, tudi odvetniške storitve. 

Za letos so načrtovani prihodki poskočili kar na 3,8 milijona evrov. 

Dobiček v 2023 je bil 953 tisoč evrov, letos naj bi padel na 720 tisoč evrov, leta 2022 je bil 1,4 milijona evrov.

V letu 2023 so v obliki nadomestila lokalnim skupnostim namenili občini Bled 30.000 evrov, občini Jesenice 125.000 evrov, občini Gorje, kjer je glavna vstopna točka v sotesko, pa le 10.000 evrov, kažejo javni podatki o poslovanju društva. Jesenice so več dobile, ker nameravajo na svoji vstopni točki v Vintgar zgraditi sanitarije. 

Predsednik TD Gorje je Janez Poklukar, nekdanji minister za zdravstvo in nekdanji direktor UKC Ljubljana, ki je leta 2022 kot izzivalec za nekaj glasov izgubil na volitvah za župana občine Gorje proti staremu županu Petru Torkarju.

TNP opozarja: saj TD Gorje sploh nima pogodbe!

V javnem zavodu TNP so do potez TD Gorje kritični. "Omenjeno razdeljevanje denarja od pobrane vstopnine občinam na območju soteske Vintgar je v nasprotju z zakonom o ohranjanju narave in na njegovi podlagi izdano smernico za potrditev višine vstopnine v zvezi z ureditvijo naravne vrednote, zavarovanega območja ali njegovega dela za ogledovanje in obiskovanje, saj ne gre za upravičene stroške, določene s smernico," so opozorili.

Kritični so tudi do tega, da je TD Gorje pripravilo upravljavski načrt za sotesko. Sistem varstva narave v Sloveniji namreč med ukrepi varstva naravnih vrednot ne predvideva sprejema načrtov upravljanja. Načrti upravljanja so sestavni del upravljanja zavarovanih območij narave, kakršen je narodni park. Naravne vrednote, ki so del zavarovanih območij, pa so samodejno vključene v načrte upravljanja zavarovanega območja.

Območje TNP, v katerem leži tudi Vintgar, ima veljavni upravljavski načrt, ki ne predvideva sprejemanja upravljavskih načrtov za posamezne naravne vrednote znotraj parka. Lahko pa upravljavec narodnega parka za določene vsebine pripravi akcijski načrt. V postopku je priprava Akcijskega načrta usmerjanja obiska in rekreacijskih dejavnosti v narodnem parku, s katerim želi javni zavod TNP izvajati ukrepe tudi na področju usmerjanja in upravljanja z obiskom na naravnih vrednotah, so izpostavili v zavodu.

Ob tem so dodali, da lahko načrte upravljanja in akcijske načrte v zvezi z upravljanjem narodnega parka za območje parka pripravlja izključno javni zavod TNP, razen v primeru, ko bi bilo s skrbniško pogodbo ali koncesijo in skladno z zakonom to urejeno drugače. Pri tem javni zavod TNP poudarja, da TD Gorje pogodbe za upravljanje z obiskom na naravni vrednoti Vintgar nima.

Bojan Traven | Avtor: Matej Leskovšek/Planet TV Matej Leskovšek/Planet TV

Traven odgovarja: TNP že osem let ni pripravil podlage

Traven očitke javnega zavoda TNP zavrača. Kot je povedal za STA, žogica ni na strani upravljalcev naravnih vrednot, temveč že vse od leta 2016, od sprejetja uredbe o načrtu upravljanja TNP, na strani javnega zavoda TNP, ki bi moral pripraviti vse strokovne podlage za to, da se upravljalcem naravnih vrednot Vintgar, Mostnica, Savica in Tolminska korita podeli koncesija. "Javni zavod TNP vsa ta leta tega ni naredil," je poudaril Traven.

Zavrnil je tudi navedbe javnega zavoda TNP, da bi bila lahko odločitev občnega zbora kot najvišjega organa upravljanja TD Gorje, da bo društvo vsaki izmed treh občin namenilo po 250.000 evrov, nezakonita. "Zakon nikjer ne določa, kako lahko porabljamo denar," je poudaril Traven in pojasnil, da ga porabljajo skladno s poslovno-upravljalskim načrtom, ki ga je sprejel občni zbor.

"Mi smo ta načrt naredili sami, ker ga javni zavod TNP vsa ta leta ni bil sposoben narediti, zato smo stvari vzeli v svoje roke, saj sodobno upravljanje potrebuje načrt upravljanja," je izpostavil Traven. Kot je pojasnil, pri tem ne rešujejo vprašanja, kdo bo v bodoče upravljalec Vintgarja, temveč le to, da naravna vrednota, kakršna je Vintgar, vendarle dobi nek načrt upravljanja.

Ker se tiče sredstev za občine, pa je Traven dejal še, da v zakonu o ohranjanju narave ni zapisano, da bi del sredstev morale prejemate občine. "Zato smo se mi prostovoljno odločili, da bomo občinam dali ta sredstva, saj je prav, da jih zaradi obremenitve infrastrukture in potreb po vlaganju dobijo," je izpostavil.

Doslej od kaosa dobivali le drobiž in turiste med pogrebci

V lokalnih skupnostih se dodatnih sredstev iz Vintgarja veselijo. Kot je povedal Anton Mežan, župan blejske občine, ki je doslej od soteske prejemala letno le 18.000 evrov, je ves čas menil, da bi občina morala prejeti več teh sredstev, saj veliko obiskovalcev Vintgarja prihaja z Bleda, kar obremenjuje tamkajšnjo infrastrukturo, kot so ceste, pešpoti in parkirišča.

Vintgar | Avtor: Profimedia Profimedia

Letos nameravajo na Bledu urediti parkirišče ob športnem parku, kjer bo okoli 250 novih parkirišč za osebna vozila. "Tam so sedaj še kupi peska, naš cilj pa je, da se do poletne sezone vzpostavi parkirišče," je dejal Mežan. Parkirišče bo služilo kot izhodiščna točka za Blejski grad, Vintgar in tudi Blejsko jezero.

V naslednjih letih namerava Občina Bled sredstva iz soteske vlagati v območje Homa, kjer so že legalizirali obstoječi objekt, sedaj pa je v izdelavi idejni načrt celostne ureditve območja. Spomladi naj bi načrte predstavili krajevni skupnosti in tamkajšnjim društvom, saj bi objekt služil različnim dogodkom. Že letos pa bodo uredili kanalizacijo, in sicer s pomočjo sredstev, ki občinam pripadajo po zakonu o TNP. Za Bled to pomeni okoli 75.000 evrov.

Projekt, povezan z Vintgarjem, imajo začrtan tudi v jeseniški občini, kjer je na območju Blejske Dobrave druga dostopna točka za sotesko. Kot je izpostavil jeseniški župan Peter Bohinec, poleti prihaja do pravega prometnega kaosa, saj je vas majhna, infrastruktura pa na tako veliko število obiskovalcev ni pripravljena.

Lani so se dogovorili z lastniki zemljišč, da bodo uredili novo dostopno točko in novo pešpot, ki bo mimo pokopališča vodila do slapa Šum. Doslej so morali obiskovalci hoditi po nevarnem odseku, nato prečkati polje in iti mimo hiš do soteske. To je bilo moteče za kmete in domačine, zaradi hoje mimo mrliških vežic pa tudi za žalujoče.

Da bi to preprečili, je jeseniški turistično informacijski center na območju že minulo poletje zagotovil informatorja. Letos spomladi pa naj bi izvedli projekt ureditve nove informacijske točke, nove pešpoti in sanitarij, kar bo predvidoma stalo okoli 120.000 evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Avatar Zoran
    StarMačk 18:37 21.februar 2024.

    "ZDAJ BI DELILI ...Vintgar: kap vas bo, kakšne dobičke kuje nekdanji minister"... Glede na to, da Žurnalovci očitno niti tega ne veste, da Bojan Traven ni noben nekdanji minister, ampak vaš nekdanji novinarski kolega in urednik, me podobni vaši "vici" ...prikaži več ne čudijo več. Traven je v svojih političnih ambicijah že 2x pogorel pri kandidaturi za župana Bohinja in se moral zadovoljiti z nazivom občinski svetnik. Če pa ga slučajno kakšen kerlc nehote sreča kje na samem, pa čuvaj dupe in pot pod noge...

  • sam1 08:59 15.februar 2024.

    Najlažje je vleči velike dobičke iz nečesa,kar je ustvarila narava,večji del pospraviti v lastne žepe,nekaj malega za umirjanje strasti pa vlagati nazaj v infrastrukturo....

  • rd2dmk2 09:59 14.februar 2024.

    ok. takole300k€ je davka na dobiček in od vsake vstopnice in parkirne gre DDV v državno blagajno za vaše plače, socilane transferje in nove ceste. in od kod denar ? od TUJCEV. 90 % obiskovalcev so tujci. torej se hehite ...prikaži več bunit. in vesel bodite. kaj vas briga tisiti miljon. ko služi en državljan tam pod hribi daleč od ljubljane je pa tak problem.m al pejte v tist šelenburg. a je kdo z Gorij ? mal se zamislite kdo vse stanuje v tistim delavske samskem domu?