Gorenjska
2337 ogledov

Samo v nedeljo: zdrs, padec in trije izgubljeni

reševanje v gorah s helikopterjem
1/2
PU Kranj Znak za pomoč je Y, zato se dvigne roki.
Danes, v nedeljo, je policijski helikopter z dežurno ekipo za helikoptersko reševanje v gorah na Brniku trikrat posredoval v gorah, ves konec tedna pa desetkrat. Vseh gorskih nesreč je bilo še več, saj so gorski reševalci reševali tudi klasično. Policija zato pred očitno pestro sezono v gorah, kot so navedli s Policijske uprave Kranj, poziva k previdnosti in upoštevanju osnovnih pravil gorništva.

Najprej je danes helikopterska ekipa reševala na Kriški gori v občini Tržič, kjer je planinka zdrsnila na strmi kamniti poti. Potem so na Bavškem Grintavcu v občini Bovec v težkih razmerah zaradi dežja rešili moškega, ki si je poškodoval gleženj in nogo pri padcu na melišču.

Oba poškodovana so prepeljali v jeseniško bolnišnico. Pri omenjenih reševanjih so sodelovali gorski reševalci GRS Tržič in GRS Bovec.

Kako se za pomoč dvigne roke

Na območju Brane v občini Kamnik pa je dežurna ekipa ob pomoči reševalcev GRS Kamnik rešila dva izgubljena in neprimerno opremljena planinca.

V tem reševanju sta planinca helikopterju napačno pokazala znak za pomoč. Namesto znaka Y kot »YES«, kar pomeni »DA potrebujem pomoč«, sta pokazala znak X, kar nakazuje, da ne potrebujeta pomoči.

"Mednarodni znak, da ne potrebuješ pomoči, je sicer »N« kot »NO« oziroma NE.

Znak za pomoč Y človek oblikuje z dvignjenimi rokami.

Posadki helikopterja z rokami lahko nakažemo smer nesreče, če vemo, kje se je zgodila. Ne mahamo pa po nepotrebnem, saj množično mahanje otežuje lociranje ponesrečenca," so opozorili danes s PU Kranj.

Kamniški gorski reševalci so danes popoldne na poti s Korošice v neprehodnem predelu nad Skokom reševali še enega izgubljenega planinca. Z vrvno tehniko so ga spravili nazaj na pot in pospremili v dolino.

 

Komentarjev 1
  • Alison_Evans 11:45 12.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦