Gorenjska
82 ogledov

Samooskrbni dan ob dnevu lokalnih ekonomij

samooskrba
Jutri, v petek, 11. junija, bo na Baragovem trgu v Stražišču od 17. do 19. ure lokalna eko in konvencionalna tržnica. Poleg klasične ponudbe in prednaročil, ki so jih sprejemali preko Oskrbovalnice Posvoji kmeta do 9. junija, bo Zadruga Zemlja in morje med drugim ponujala morske sadeže, ekološko pridelan refošk in eko češnje.

Petkovo tržnico v Stražišču bodo ob bližnjem 20. juniju, svetovnem dnevu lokalnih ekonomij, ki je namenjen proslavljanju nastajajočega gibanja za lokalizacijo, še obogatili z ozaveščanjem o samooskrbi. Na stojnici bodo predstavili delovanje Konzorcija za Samooskrbo Slovenije: Nakupujmo skupaj, društvo Eko tim, Društvo Sončni grič, Društvo Ognjič, Društvo Istra, Zavod Mladi podjetnik in Društvo Sorško polje.

Ob 16. uri bo mogoče prisluhniti Marjanu Kogelniku, ki bo govoril o samooskrbi in predstavil koncept Oskrbovalnica Posvojite kmeta - skupinsko naročanje hrane. Sledila bo predstavitev Marjane Kos o nastajajočemu svetovnemu gibanju, ki si prizadeva obnoviti lokalne skupnosti ter ljudem in okolju prijazne ekonomije, s poudarkom na lokalnih prehranskih verigah. Ob 18. uri bo o tem, kako čim prej do celostne samooskrbe in kako s povezovanjem, z medgeneracijskim sodelovanjem in s sobivanjem lahko rešimo številne sodobne izzive, govorila Sanja Lončar.

V letošnjem letu se med 15. majem in 20. junjem odvija vrsta dogodkov v živo in na spletu. Sodeluje 25 držav na šestih celinah. V Sloveniji se bo na zemljevid dneva lokalizacije vpisala tudi tržnica v Stražišču in Društvo Sorško polje, je sporočil Matjaž Jerala iz Društva Sorško polje.

Samooskrbnemu dnevu v Stražišču se bo pridružila tudi Mestna občina Kranj, ki je zelo aktivna pri povečanju lokalne prehranske samooskrbe: kot eno ključnih nalog v prihodnjih letih si je namreč zadala, da bo poskrbela za bolj kakovostno prehrano najbolj ranljivih skupin – otrok, mladostnikov in starejših. Po drugi strani pa želi spodbuditi lokalne pridelovalce, da povečajo pridelavo živil, ki se bodo tudi lokalno potrošila. S tem bi sklenili enega od najbolj pomembnih krogov krožnega gospodarstva: poskrbeti za boljše zdravje in razvoj otrok ter tudi drugih deležnikov v lokalnem okolju.

Zaželena prednaročila

Z enakim oziroma podobnim konceptom kot tržnica v Stražišču deluje tudi Mavška tržnica pred Zadružnim domom Mavčiče, ta bo, kot napoveduje Matjaž Jerala, 25. junija.

Naročilnice za Stražiško tržnico so bile odprte do 9. junija do 20. ure. Matjaž Jerala ob tem opozarja, da so tudi v prihodnje naročila zaželena čim prej na njegov naslov matjaz.jerala@siol.net, da lahko obvesti pridelovalce in ti pripravijo in pripeljejo zadostno količino za vse. Manjše količine vsega je sicer možno kupiti tudi na tržnici, a po nekoliko višjih cenah. Količina pa so omejene, zato je potrebno pohiteti. Prevzem je nato na tržni dan mogoč ob 17. uri, naročeno pa na kupca zanesljivo čaka do 18.30 ure.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.