Gorenjska
796 ogledov

Sanacija omrežja v naslednjih tednih

Sneg, Stražišče
1/3
Peter Šalamon Stražišče pri Kranju, posneto 17. januarja 2023.
Močno sneženje je včeraj in delno tudi danes povzročalo težave v prometu. Težak sneg je zlasti včeraj lomil veje, podiral drevesa in ogrožal objekte na območju Mestne občine Kranj. Iz družbe Elektro Gorenjska pozivajo, naj se odjemalci izogibajo območjem, kjer so poškodovane električne napeljave in naj se jih ne dotikajo.

Regijski center za obveščanje Kranj je včeraj aktiviral prostovoljne gasilce PGD Podblica, Kranj-Primskovo, Trstenik, Besnica, Breg ob Savi in poklicne gasilce GARS Kranj, ki so posredovali pri težavah zaradi snegolomov. 
Gasilci so včeraj posredovali tudi na športnih objektih, kajti grozilo je, da bo sneg podrl šotore pri Teniškem klubu Triglav Kranj in šotoru v športnem parku Stanka Mlakarja.
Iz Elektro Gorenjska so danes popoldne sporočili, da so se vremenske razmere na Gorenjskem umirile: ekipe na terenu so zasilno sanirale poškodbe na distribucijskem omrežju Elektra Gorenjska in vsem odjemalcem zagotovile najnujnejšo oskrbo z električno energijo.
Sanacija in odprava napak bo potekala v naslednjih tednih, zato bo odjemalcem občasno tudi motena oziroma prekinjena oskrba z električno energijo. Hkrati pa iz Elektro Gorenjska pozivajo, naj se odjemalci izogibajo območjem s poškodovanimi napeljavami in naj se ne dotikajo delov električnih napeljav, z napravami pa ravnajo tako, kot da so pod napetostjo.

Zimska služba v Mestni občini Kranj

Zimsko službo za državne ceste na območju Mestne občine Kranj opravlja Gorenjska gradbena družba, Komunala Kranj pa za občinskih 973 cest v skupni dolžini 335 kilometrov: gre za lokalne ceste, mestne ceste, ulice, javne poti. Poleg tega pa tudi za pločnike in parkirišča.
Za pluženje imajo v komunalnem podjetju devet plužnih enot (sedem tovornih vozil in en večji traktor) in 25 kooperantov z vsaj eno plužno enoto.

Stražišče, Škofjeloška cesta, Kranj, sneg | Avtor: Peter Šalamon Škofjeloška cesta, glavna cesta v Stražišču, posneto 17. januarja 2023. Peter Šalamon

Kot navajajo na spletni strani Komunale Kranj, začnejo posipati ob poledici ali začetku sneženja, ko se sneg začne oprijemati cestišča. Pravilnik o rednem vzdrževanju javnih cest določa, da je s pluženjem potrebno pričeti ob 10 centimetrih snega na cestišču za glavne prometnice, vse druge stranske ceste in parkirišča pa po zapadenih 15 centimetrih snega. Kljub temu s pluženjem glavnih lokalnih cest in zbirnih mestnih cest pričnejo tudi prej. Včeraj, v ponedeljek, je v Kranju zapadlo 11 centimetrov snega, v noči s ponedeljka na torek pa še približno 10 centimetrov, snežilo pa je tudi danes popoldne.

Zasnežena cesta | Avtor: Peter Šalamon Zasnežena cesta Peter Šalamon

Skladno z načrtom odpeljejo sneg z glavnih križišč, avtobusnih postajališč in obračališč javnega mestnega prometa v 24 urah po končani akciji zimske službe. Na križiščih se sneg odpelje tako, da ne ovira razporeditve vozil v križišču, na avtobusnih postajališčih pa v dolžini 20 do 40 metrov. Sneg odvažajo na snežno rampo ob reki Savi.

Komentarjev 1
  • blayo 21:41 17.januar 2023.

    Huh, jaz sem pa že misli da so Rusi bombardiral, je pa samo sneg 😝