Gorenjska
472 ogledov

Ščiti in medalje prizadevnim, uspešnim, hrabrim in požrtvovalnim

Medalja za hrabrost Uroš Ovsenek in Jan Čejvan PU Kranj Uroš Ovsenek (levo) in njegov zet Jan Čejvan (desno), nekdanji vrhunski umetnostni drsalec, sta požrtvovalno sodelovala in pomagala rešiti udeležence v prevrnjenem in poškodovanem osebnem avtomobilu v Puštalu. Pokazala sta veliko požrtvovalnost in rešila življenja, so danes poudarili policisti.
Ob 27. juniju, dnevu policije, so danes gorenjski policisti v Škofji Loki na manjši slovesnosti obudili dogodke pred 30 leti v času osamosvajanja Slovenije. Ob tej priložnosti pa so podelili policijska priznanja.

Na slovesnosti pred Policijsko postajo Škofja Loka, na kateri sta udeležene nagovorila namestnik generalnega direktorja policije mag. Stanislav Vrečar in direktorica Policijske uprave Kranj Melita Močnik in se jim zahvalila za dobro delo v zadnjem letu dni, so podelili tri zlate, 13 srebrnih in 21 bronastih ščitov za prizadevno in uspešno delo v policiji ter za pomembne dosežke pri razvojnem ali raziskovalnem delu na področju varnosti in policijske dejavnosti. Bronasti znak policije za sodelovanje sta letos prejeli dve organizaciji.

Priznanja gorenjskim policistom ob praznovanju dneva policije v Škofji Loki | Avtor: PU Kranj Slovesnost ob dnevu policije pred Policijsko postajo Škofja Loka. PU Kranj

Za štiri dogodke, kjer so policisti in občani reševali človeška življenja, so osmim podelili tudi medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost. Sedem posameznikov, od tega gre za dva občana in pet policistov, je prejelo medalje za požrtvovalnost.

Medalje policije sta prejela civilista Jan Čejvan in Janez Štante, ki sta iz reke Sore iz prevrnjenega vozila pomagala reševati življenja, policista Policijske postaje Kranj Igor Pavlovič in Sandi Kalabič, ki sta rešila moškega, potem ko je ta skočil z mosta v reko Savo in poskušal napraviti samomor. Medaljo za požrtvovalnost sta prejela tudi policista Jana Cankar in Janko Rant iz Policijske postaje Škofja Loka, ker sta iz reke Sore rešila moškega, ki je poskušal narediti samomor. Policist Policijske postaje Bled Blaž Svetlin pa je dobil medaljo, ker je s sodelavcem Romanom Šalejem reševal žensko, ki je padla v Blejsko jezero. Blaž Svetlin je sam je skočil v mrzlo jezero in jo rešil pred utopitvijo.

Uroš Ovsenek je izkazal posebno osebno hrabrost

Medalja policije za hrabrost se podeljuje uslužbencem policije in drugim posameznikom za izkazano posebno osebno hrabrost pri opravljanju varnostnih nalog, ob katerem so izpostavili nevarnosti svoje življenje. To pa je danes prejel Škofjeločan Uroš Ovsenek, ki se je decembra lani zelo izkazal pri reševanju ljudi v Puštalu, ko se je v reko prevrnil avto.

Policija je tedaj poročala, da so bili v vozilu poleg voznice še trije otroci. En otrok se je rešil iz avta in stekel po pomoč do bližnje stanovanjske hiše, dva domačina pa sta rešila vse tri ujete. Če ne bi bilo takega poguma in zbranosti otroka ter hitre pomoči dveh domačinov, bi se dogodek zagotovo odvil drugače, so tedaj opozorili s Policijske uprave Kranj. Ta dva domačina pa sta bila, kot so danes pojasnili, Uroš Ovsenek in njegov zet Jan Čejvan.

Naj ob tem dodamo, da bo Uroš Ovsenek za to pogumno dejanje oziroma brezpogojno požrtvovalnost pri reševanju, ko je šel v reko, odpiral vozilo in iz njega izvlekel ljudi, medtem ko je v avto vdirala voda, postal tudi letošnji nagrajenec občine Škofja Loka.

Uroš Ovsenek in njegov zet Jan Čejvan, nekdanji vrhunski umetnostni drsalec, sta požrtvovalno sodelovala in pomagala rešiti udeležence nesreče v prevrnjenem in poškodovanem avtu iz reke. Pokazala sta veliko požrtvovalnost in rešila življenja, so danes poudarili policisti.

 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:34 11.junij 2021.

    Čestitke posameznik ,ki so policaji tudi po srcu .