Gorenjska
6830 ogledov

Še boljša prihodnost smučišča Stari vrh

Stari vrh
Občini Škofja Loka in Gorenja vas-Poljane sta s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) sklenili sporazum o sodelovanju pri razvoju smučišča Stari vrh. Gre za prvi korak k vzpostavitvi nacionalnega poligona za alpsko smučanje, kar je pomembno tudi za nadaljnji razvoj smučišča.

Smučišče Stari vrh predstavlja osrednji zimskošportni turistični center Škofjeloškega hribovja, ki je od Ljubljane oddaljen 35 km in je s svojimi 55 hektari in 12 km odlično urejenih smučarskih prog, na nadmorski višini od 580 m do 1217 m, primeren za vse zahtevnostne ravni smučarjev – od začetnikov, srednje izkušenih do vrhunskih smučarjev in tekmovalcev. Pestro ponudbo smučarskih prog smučišče dopolnjuje tudi s ponudbo za nesmučarje. V okviru snežnega parka obratuje tekoči trak za najmlajše smučarje, male sankače in smučarske tečajnike, ki se učijo delati prve zavoje na snegu.

Škofjeloški župan Tine Radinja je spomnil, da sta bili občini, ki sta lastnici smučišča, pred nekaj leti pred velikim izzivom sanacije. S pomočjo gospodarskih subjektov sta družbo STC Stari vrh uspeli rešiti dolgov, ki so izhajali zlasti iz obsežne investicije v moderno sedežnico. Hkrati so stekli pogovori, kakšne so perspektive za nadaljnji razvoj smučišča. »Sedaj je pravi čas, da na našem skupnem smučišču naredimo korake naprej in vesel sem, da nas je Smučarska zveza Slovenije uslišala,« je dejal župan Občine Gorenja vas-Poljane Milan Čadež in spomnil, da so kar šest let iskali partnerja za ustvarjanje skupne zgodbe na smučišču Stari vrh. Ob tem je prepričan, da je prav smučarska zveza pravi partner.

Predsednik SZS Enzo Smrekar je povedal, da je tudi za zvezo to sodelovanje zelo pomembno. »Dobra dva mandata smo porabili za sanacijo smučarske zveze, sedaj pa smo na točki, ko se lahko pogovarjamo o razvoju,« je dejal. Spomnil je, da imajo nekatere panoge, kot so smučarski skoki, smučarski teki in biatlon dobro infrastrukturo za priprave, problem pa je pri alpskem smučanju, kjer sedaj za treninge vsako leto sklepajo pogodbe z različnimi smučišči, pri čemer so precejšnje omejitve pri terminih treningov. Zato se jim je iniciativa s Starega vrha, ki je s svojo lego dostopen velikemu številu klubov, zdela posebej zanimiva.

V skladu z dogovorom bosta občini skupaj s SZS ustanovili nov pravni subjekt, ki bo upravljal s smučiščem in naj bi začel delovati že pred prihodnjo zimsko sezono. »Prepričan sem, da lahko s skupnimi močmi nivo upravljanja precej dvignemo in omogočimo nadaljnji razvoj Starega vrha,« je izpostavil Radinja.

Smrekar je pojasnil, da lahko SZS prispeva veliko znanja, izkušenj in organizacijskih kapacitet za izvajanje cele vrste aktivnosti na smučišču. Na njem tako ne bodo potekali le treningi, temveč tudi tekmovalni in drugi dogodki. Vsi trije podpisniki sporazuma ob tem stavijo na sinergije med razvojnem športnega poligona in turističnim razvojem smučišča, saj bo izboljšana infrastruktura privabila tudi več rekreativcev. Načrtujejo vlaganja v širitev infrastrukture in kapacitet zasneževanja. Kot je povedal Smrekar, so v SZS dostikrat šli naproti lastnikom smučišč, s katerimi so sodelovali, in jim omogočili kakšno investicijo. »Sedaj pa bomo bolj selektivni in bomo vlaganja namenili v smučišče, ki je zametek nacionalnega panožnega športnega centra,« je poudaril. Ob tem je zagotovil, da bo razvoj smučišča potekal v soglasju z lokalno skupnostjo in lastniki zemljišč. Prav slednji so ob današnjem dogodku opozorili na potrebo po ureditvi zatečenih odprtih zadev, kot so nepravilno obračunane odškodnine, odprte tožbe in zahteve vaščanov vasi Zapreval. Ti poudarjajo, da podpirajo razvoj turizma, ki ne bo dodatno obremenjeval vasi, in pozivajo k ureditvi ceste.

Kar se tiče odškodnin lastnikom zemljišč, je Čadež povedal, da so zadevo v zadnjih letih izboljšali, da pa jo bodo v prihodnjih letih še bolj. Prav tako se trudijo z izboljšanjem cestne infrastrukture. Občina Gorenja vas-Poljane je v zadnjih treh letih za ureditev ceste do odcepa za Stari vrh vložila 2,4 milijona evrov, urediti pa je treba še kratek odsek do samega smučišča. Občina Škofja Loka pa je za ureditev ceste investirala 700.000 evrov.

Komentarjev 1
  • Patricia_Flores 12:34 14.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎