Gorenjska
2152 ogledov

Še brez gradbenega dovoljenja

Nekdanji Tekstilindusov samski dom v Stražišču pri Kranju
1/3
M. Ha.
Kaj se dogaja z napovedano obnovo nekdanjega Tekstilindusovega samskega doma na Delavski cesti v Stražišču pri Kranju? Začetek obnove je namreč investitor Krprojekti iz Ljubljane napovedoval najprej že lansko poletje, nato jeseni, v njegovem imenu pa nato predstavnik Clipplus Iztok Lampič decembra lani. A zahtevek za gradbeno dovoljenje so na Upravno Kranj vložili šele pred nekaj dnevi.

Pred pol leta, septembra lani, je Iztok Lampič iz podjetja Clipplus za Žurnal24 povedal, da je investitor in lastnik nepremičnin v Stražišču Krprojekti avgusta 2020 na Upravno enoto Kranj podal vlogo za gradbeno dovoljenje za obnovo in da Clipplus sodeluje pri obnovi kot partnersko podjetje. Če bo šlo po načrtih, bi dela lahko stekla v decembru, stanovanja pa bi bila vseljiva decembra 2021. Skupna gradbena vrednost je ocenjena na štiri milijone evrov, je tedaj pojasnil Lampič.

Ko smo zdaj poizvedovali, kje in zakaj se zatika, nam iz Clipplusa niso odgovorili, smo pa na Upravni enoti (UE) Kranj izvedeli, da je bil zahtevek za izdajo gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo in spremembo namembnosti objekta na UE Kranj vložen konec februarja 2021 in je v fazi reševanja.

Na varovano/oskrbovano stanovanje 0,8 parkirnega mesta

Ker je obnova dveh objektov iz 60. in 70. let 20. stoletja, ki sta zadnjih 10 let prazna in zapuščena, močno v interesu Mestne občine Kranj, ki si prizadeva za odpravo degradiranih območij, in seveda tudi v javnem interesu, smo se obrnili še na občino.

Zanimalo nas je, ali so v stiku z lastnikom oziroma investitorjem in kakšna naj bi bila v prihodnje ureditev v tem delu Stražišča. Krajani so bili namreč precej skeptični zaradi nizkega števila parkirnih mest ob obnovljenih stavbah. V dveh stavbah bo, kot nam je napovedal Lampič pred pol leta, skupaj 59 stanovanj, 30 varovanih in 29 prilagojenih za mlade družine. Oba sklopa stanovanj bosta ločena s svojim vhodom. Glede parkirišč pa nam je Lampič odgovoril, da delajo skladno s predpisi in da če bodo uredili varovana stanovanja, bo potrebnih manj parkirišč.

Z Mestne občine Kranj so nam pojasnili, da so pred 14 dnevi izdali tako "pozitivno mnenje k skladnosti s prostorskimi akti kot tudi pozitivno mnenje k prometni ureditvi s strani upravljavca cest. V tem kontekstu smo bili tudi v navezi z investitorjem. Naloga občine pri projektih zasebnih investitorjev je s prostorskimi načrti zagotavljati prostorske pogoje, ki omogočajo, da lahko investitorji gradijo v skladu z veljavno zakonodajo."

Na dodatno vprašanje, ali bo, kar najbolj skrbi okoliške prebivalce, dovolj parkirnih prostorov, pa so nam z občine odgovorili, da je skupaj načrtovanih 87 parkirnih mest, od tega sedem parkirnih mest za funkcionalno ovirane osebe, kar je skladno z določili izvedbenega prostorskega načrta Kranj. "Zagotavljata se dve parkirni mesti na stanovanje, 0,8 parkirnega mesta na oskrbovano stanovanje in dodatno parkirno mesto na 10 stanovanj za obiskovalce."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.