Gorenjska
1797 ogledov

Še brez napovedi o večjem odpuščanju

služba Unsplash Fotografija je simbolična.
V zadnjih dneh leta 2020 je bilo zlasti iz Trgovinske zbornice Slovenije slišati grozeče napovedi o bistveno večjem odpuščanju. Zakon o delovnih razmerjih nalaga delodajalcem, da morajo pred večjim odpuščanjem svojo namero sporočiti zavodu za zaposlovanje. A kot so nam zadnji dan leta 2020 pojasnili z Zavoda za zaposlovanje, Območna služba Kranj, takih napovedi ne v novembru ne decembru niso dobili. Zadnji znani podatek o brezposelnih na Gorenjskem je iz konca novembra 2020: tedaj je bilo na zavodu prijavljenih 6114 iskalcev zaposlitve oziroma skoraj 30 odstotkov več kot v novembru 2019.

O tem, kako je epidemija virusa covid-19 vplivala na brezposelnost na Gorenjskem, smo več vprašanj naslovili na Zavod za zaposlovanje, Območno službo Kranj, pod katero sodijo uradi za delo Kranj, Jesenice, Radovljica, Škofja Loka in Tržič. Dubravka Furar, namestnica direktorja ZZRS, Območna služba Kranj, je pojasnila, da je po razglasitvi epidemije covid-19 v pomladnem času med vsemi regijami povzročila dejansko največji porast brezposelnosti na Gorenjskem. Mnogo malih podjetij oziroma s.p.-jev je bilo primoranih zapreti svoje dejavnosti. Podobno se je dogajalo tudi v jesenskem času. Največji porast brezposelnih v oktobru in novembru 2020 pa na Gorenjskem oziroma v Območni službi Kranj beležijo med tistimi, katerim se izteklo delovno razmerje za določen čas. Sledijo jim tisti, ki so jih delodajalci odpustili kot presežne delavce.

Po juniju izboljšanje

Na Gorenjskem je bilo v juniju uradno prijavljenih na zavodu za zaposlovanje največ brezposelnih, in sicer 6777 (kar je bilo kar 50 odstotkov več kot junija 2019, medtem ko se je v Sloveniji število brezposelnih povečalo za 26 odstotkov).
Število uradno brezposlenih Gorenjcev oziroma prijavljenih na zavodu za zaposlovanje se je do septembra znižalo na 6098, oktobra je zraslo na 6131 in do konca novembra še na 6114. (kar je 29,5 odstotka več kot novembra 2019, medtem ko se je v Sloveniji povečalo "le" 16,2 odstotka več).

Če primerjamo Urad za delo Kranj z drugimi na Gorenjskem v obdobju konec novembra 2020 in novembra 2019, je zanimivo, da je po odstotnem deležu Urad za Kranj "šele" na četrtem mestu. Največji porast brezposelnosti beleži Radovljica, sledita Jesenice in Škofja Loka ter šele nato Kranj, medtem ko so imeli najnižji porast brezposelnosti v Tržiču.

Zadnji podatek o registrirani brezposelnosti je sicer iz oktobra lani. Po podatkih Statističnega urada RS je ta bila v Območni službi Kranj 6,4-odstotna. Medtem ko je Urad za delo Kranj imel tedaj 6,9-odstotno stopnjo registrirane brezposelnosti (enako tudi Urad za delo Tržič), sledita Jesenice (6,8-odstotna) in Radovljica (6,7-odstotna), najnižja pa je bila v Uradu za delo Škofja Loka (4,7-odstotna).     

Vsak tretji brezposelni le z osnovno šolo

In kakšne so bile razmere na Uradu za delo Kranj (ki pokriva Upravno enoto Kranj oziroma občine Kranj, Jezersko, Šenčur, Cerklje na Gorenjskem, Preddvor in Naklo) od poletja naprej? Junija 2020 je bilo iz omenjenih občin prijavljenih na zavodu 3095 ljudi (kar je 47,3 odstotka več kot v juniju 2019), v novembru pa 2755 (kar je 21,7 odstotka več kot novembra 2019.)

Zanimivo je, da je v Kranju prijavljenih žensk (49,6 odstotka) skoraj enako kot moških, po izobrazbi pa pri prijavljenih brezposelnih izstopajo tisti, ki imajo zgolj osnovnošolsko izobrazbo, takih je kar 30,6 odstotka. In pri starostni strukturi izstopajo starejši brezposelni nad 50 let, teh je 35,6 odstotka.

Delodajalci so v preteklosti na Gorenjskem veliko povpraševali po voznikih, natakarjih, kuharjih, zdravnikih, ... Na območju Urada za delo Kranj pa delodajalci v zadnjem obdobju, kot je pojasnila Dubravka Furar, največ povprašujejo za delavci, ki bi opravljali preprosta dela v predelovalni dejavnosti. Veliko je potreb tudi v gradbeništvu in seveda v zdravstvu in socialnem skrbstvu, kjer so zaželeni vsi zdravstveni poklici, od strežnikov in bolničarjev do zdravstvenih delavcev za nego in naprej.

 

Komentarjev 1
  • rospioti 10:33 04.januar 2021.

    www︎.︎Magenot︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za sseks