Gorenjska
929 ogledov

Še en korak do občinskega stanovanjskega sklada

Mestna občina Kranj
Kranjski svetniki so potrdili Stanovanjski program Mestne občine Kranj 2021-2026.

Stanovanjski program Mestne občine Kranj je razvojni dokument, ki po svoji vsebini opredeljuje možnosti razvoja stanovanjskega področja v občini. Glavni namen je pridobiti večje število javnih najemnih stanovanj. Mestni svet je v drugem branju dokument potrdil za obdobje 2021–2026.

Na podlagi načel nacionalnega stanovanjskega programa se z njim konkretizira stanovanjska politika občine. Med drugim zajema obseg, lokacijo in dinamiko graditve lastnih in najemnih stanovanj, ukrepe občine, ki spodbujajo gradnjo, in prenovo stanovanj ter ustreznejšo zasedenost obstoječih stanovanj v občini, način zagotavljanja ustreznih oblik pomoči za nastajanje in delovanje neprofitnih stanovanjskih organizacij.

 

Občina lahko pristopi k ustanavljanju stanovanjskega sklada

»Na račun tega ne bomo dobili niti enega stanovanja hitreje izpraznjenega, ena oseba ne bo manj na čakalni listi, torej to sprejemamo samo zato, da nekaj sprejemamo. Po drugi strani pa smo na nekaterih prejšnjih sejah govorili, da moramo fluktuacijo pospešiti, da bodo ljudje zapuščali stanovanja, da bodo mlade družine čim prej prišle do novih stanovanj in ko bodo izpolnili pogoj, da niso več mlade družine, da se bodo odselili in omogočili prostor novim, ter da bodo tudi starejši lažje krožili. S tem, kar sedaj delamo, bomo že čez par let ponovno rekli, da potrebujemo še novih 10.000 stanovanj,« je v razpravi opozoril svetnik Bojan Homan (SDS). Podžupan in svetnik Janez Černe (SD) pa je odgovoril, da ne sprejemajo odloka, ampak strategijo, ki jo morajo sprejeti po veljavni stanovanjski zakonodaji. Ob tem je povedal, da jim ta strategija sedaj omogoča ustanovitev občinskega stanovanjskega sklada, s čimer bo lahko občina dobila nova stanovanja v višini 20 milijonov evrov. Za ustanovitev sklada pa bodo morali potrditi še ustrezen odlok.

Pomen programa za ustanovitev občinskega stanovanjskega sklada je izpostavil tudi župan Matjaž Rakovec. »Mestna občina Kranj ima v lasti 437 stanovanj, od tega je 375 neprofitnih in 62 tržnih stanovanj. V stanovanjskem programu je opredeljena ustanovitev Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Kranj, katerega namen bo zagotoviti večje število javnih najemnih stanovanj. Večja bo možnost zadolževanja, in sicer za 50 odstotkov izkazanega namenskega premoženja sklada, s čimer bodo zagotovljena zadostna sredstva za začetne investicije v pridobivanje novih javnih najemnih stanovanj,« izpostavlja Rakovec.

Svetnik Branko Grims (SDS) je dejal, da bi bilo mnogo manj nejasnosti, če bi bil uveljavljen ustrezen nadzor, tako s strani občine kot upravne enote, ko gre za prijavo bivališč. Ob tem je spomnil na sklepe, ki jih je mestni svet sprejel glede tujcev in preprečevanja zlorab pri prijavljanju stalnega oziroma začasnega prebivališča. Pričakuje, da bodo v čim krajšem času te sklepe tudi uresničili in zahtevali ustrezna poročila institucij, ki so jih v njih navedli ter ocenijo, kakšna je trenutna situacija tudi na tem področju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.