Gorenjska
7748 ogledov

"Še sem uporaben!" tudi v Kranju

e-odpadki, Kranj, Zarica, ponovna uporaba
1/2
Komunala Kranj Tudi podpisniki listine so danes, 11. maja 2022, v kotiček v zbirni center Zarica v Kranju prinesli vsak svoj še delujoči aparat: na fotografiji Nada Bogataj Kržan, predsednica Uprave Fundacije Vincenca Drakslerja, in kranjski podžupan Janez Černe.
Danes so v zbirnem centru Zarica v Savski loki 31 v Kranju odprli kotiček, v katerega bodo občani lahko v prihodnje oddajali še delujoče aparate. Predstavniki lokalnih partnerjev projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! in predstavniki občin Kranj, Jezersko, Preddvor in Naklo pa so podpisali posebno listino, v kateri so se zavezali k skupnemu cilju – zbrati čim več aparatov, ki jih bodo lahko predali v ponovno uporabo.

Kotiček in tudi zbiralna akcija, ki bo potekala med 16. majem in 27. majem 2002 ne le v Zarici, ampak tudi v drugih zbirnih centrih Komunale Kranj na Jezerskem, v Naklem in Šenčurju, sta sta del projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! v organizaciji družbe Zeos s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva in podjetjem Tsd ter lokalnimi partnerji Komunala Kranj in Fundacija Vincenca Drakslerja. Projekt sofinancirata ministrstvo za okolje in prostor ter Evropska komisija.

Prvih 100 občanov, ki bodo na eno izmed prej naštetih lokacij v času njihovega uradnega delovnika prinesli vsaj en še delujoči aparat, bo nagrajenih. In katere aprate lahko prinesete? Vse, ki so delujoči in primerni za ponovno uporabo: belo tehniko – pralne stroje, hladilnike, pečice, male gospodinjske aparate, zabavno elektroniko – radie, zvočnike, LCD televizije in monitorje, svetila, računalniško opremo ter orodje za dom in vrt; skratka vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije.

Kot so sporočili iz Komunale Kranj, bodo vse tako zbrane aparate pregledali v socialnem podjetju Fundacije Vincenca Drakslerja in jih predali nazaj v uporabo. Vsi primerni aprati bodo na voljo v spletni trgovini na spletni strani www.zeos.si.

O tem, kako potrošniška družba smo, ko proizvajamo vedno več odpadkov in kako so v Zeosu že doslej poskrbeli za odpadno elektroniko z mrežo uličnih zbiralnikov, zdaj pa v sklopu novega projekta želijo zajeti tudi druge elemente krožnega gospodarstva, je v Zarici ob podpisu listine spregovoril Emil Čehić, direktor Zeosa. Doslej je Zeos v Sloveniji postavili že več kot 40 kotičkov: lokacije so objavljene na spletnem zemljevidu www.zeos.si, ki je s tem postal prava spletna platforma krožnega gospodarstva.

Direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon pa je pozval k zmanjšaju potrošnje in opozoril, da je pri ponovni uporabi ključno, da se znebimo velikokrat prisotne stigme, da je tabu uporabiti električno ponev, ki jo je nekdo že uporabljal pred teboj. "Zato šteje vsak e-kotiček, akcija, širjenje idej in upam, da nam bo idejo kroženja stvari kmalu uspelo tudi ponazoriti s Centrom krožnega gospodarstva. Pozivam vse župane, da tudi drugod poskrbijo za dodatno ponudbo v svojih zbirnih centrih in najdejo prostor za postavitev ograjenega prostora za zbiranje e-aparatov kot je to pri nas na zbirnem centru Zarica ali pa za preproste police, kot bomo to naredili v zbirnem centru v Šenčurju."

e-odpadki, Kranj, Zarica, ponovna uporaba | Avtor: Komunala Kranj Komunala Kranj

Nada Bogataj Kržan, predsednica Uprave Fundacije Vincenca Drakslerja, pa je razložila, da v socialnem podjetju Fundacije Vincenca Drakslerja že deset let zbirajo še uporabne predmete in jih vračajo v ponovno rabo. "Tako zberemo letno že okrog 40 ton še uporabnih predmetov in jim s ponovno rabo podaljšamo življenje. Ponovna raba elektronike pa nam je dodaten izziv pri naši dejavnosti. Vendar zbiranje še uporabnih predmetov in njihova ponovna raba nista naša temeljna dejavnost, za katero sta nas leta 2000 ustanovila gospod Vincenc Draksler in Mestna občina Kranj, pač pa sredstvo, preko katerega lahko pomagamo ranljivim skupinam," je opozorila in se zahvalila podjetju Zeos, ker je Fundacijo povabilo k projektu, še posebej pa Mestni občini Kranj in Komunali Kranj d.o.o., ki stojita Fundaciji ob strani že od vsega začetka.

V imenu Mestne občine Kranj je pridobitev pozdravil podžupan Janez Černe. "Količine e-odpadkov se zaskrbljujoče povečujejo, verjamem, da tudi zaradi dejstva, ker je čedalje manj 'mojstrov', ki smo jim včasih nosili v popravilo malodane vse in na tak način podaljševali življenjsko dobo različnih aparatov. Ljudje se počasi že navajajo, da prinašajo še uporabne predmete v centre za ponovno uporabo in želimo si, da bi ta trend še porastel. Današnji dogodek in nadgradnja centrov za ponovno uporabo še z namenskim zbiranjem e-naprav bo dobra promocija oziroma sporočilo občankam in občanom: da če naprava ne deluje več, naslednji korak ni zabojnik za odpadke, pač pa spretne roke mojstrov. Vsak nov korak v smeri trajnosti pomeni dobro novico za okolje, saj na tak način ohranjamo tudi naravne vire, ki so omejeni, ter blažimo tudi podnebne spremembe," je dejal Černe in v nadaljevanju med drugim izpostavil zavezo postati družba brez odpadkov in tudi usmeritev občine, ki si tudi preko evropskih projektov, kot je na primer CITYCIRCLE, prizadeva za ohranjanje naravnega okolja in boljšo izkoriščenost prostora.

 

 

 

 

Komentarjev 1
  • anica00 04:21 13.maj 2022.

    Vse v redu in prav. Medtem vsi odpadi v Kranju imajo prepovedano prodajo uporabnih odpadkov.Prej so prodajali Npr. prodaja odpadnega železa za ponovno uporabo. Cilj je, da potrošniki kupujejo novo in s tem vzdržujejo trgovine. Kaj pravite o tem krožnem gospodarstvu?