Gorenjska
1127 ogledov

Še vedno skrivnostni Jože Tisnikar

Jože Tisnikar, slikar, razstava arhiv GPN Po kataklizmi, 1976, olje, tempera, platno. Delo slikarja Jožeta Tisnikarja je v lasti zbiratelja Alojza Ovsenika iz Kranja.
V Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju bodo v četrtek, 10. marca, ob 18. uri odprli razstavo slik in risb nagrajenca Prešernovega sklada Jožeta Tisnikarja, enega najbolj avtentičnih in samosvojih slovenskih likovnih umetnikov.

Marko Arnež, vodja Galerije Prešernovih nagrajencev, nam je pojasnil, da si bo mogoče na razstavi ogledati 39 slik in 12 risb oziroma akvarelov iz zasebne zbirke Alojza Ovsenika iz Kranja. Alojz Ovsenik, ki je bil tudi umetnikov osebni prijatelj, ima tudi največjo zbirko Tisnikarjevih del, in sicer več kot 100. Galerija Prešernovih nagrajencev, ki se ponaša s 1600 deli 140 Prešernovih nagrajencev, pa je lastnica dveh Tisnikarjevih del.

Na odprtju razstave v Kranju bosta spregovorila največja poznavalka Tisnikarja in njegovih del, umetnostna zgodovinarka in nekdanja direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti muzeja Milena Zlatar, in muzejski svetnik ddr. Damir Globočnik. V imenu Mestne občine Kranj pa bo zbrane nagovoril tudi podžupan Janez Černe.

Jože Tisnikar (1928-1998) je bil slikar samouk. Dolgo je delal kot obdukcijski pomočnik v secirnici slovenjegraške bolnišnice. Med letoma 1954 in 1964 se je slikarsko izoblikoval pod mentorstvom akademskega slikarja Karla Pečka v Slovenj Gradcu. Postal je cenjen med ljudmi, šolanimi slikarji in kritiki. Nagrado Prešernovega sklada je prejel leta 1970.

Od leta 1958 je več kot stokrat samostojno razstavljal doma in v tujini ter sodeloval na številnih skupinskih razstavah. Najbolj poznan pa je po svojih upodobitvah krokarjev in temačnih podobah mrtvih, pogrebov, krajin in avtoportretov, osrednji protagonist njegove umetnosti je bila minljivost oziroma smrt. Tisnikar je umrl 30. oktobra 1998 kot pešec v prometni nesreči v času, ko se je v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec končevala velika retrospektiva njegovih del.

V Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju so Tisnikarjeva dela predstavljali pred 11 leti. DDr. Damir Globočnik pa njegovo slikarstvo kljub pozornosti likovne kritike oziroma številnim umetnostnozgodovinskim analizam še vedno označuje kot skrivnostno.

Predstavitev kataloga in vodenje po razstavi pa bo v četrtek, 31. marca 2022, ob 17. uri.

Razstavo v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju (Glavni trg 18) si bo sicer mogoče ogledati vse do 30. aprila 2022 med tednom od 10. do 18. ure in ob sobotah od 10. do 13. ure. Ob nedeljah, ponedeljkih in praznikih je galerija zaprta.

 

Komentarjev 1
  • Angie_Smith 11:40 10.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎