Gorenjska
9100 ogledov

Šenčur: še v maju začetek gradnje

Dom starejših občanov Šenčur, Comett domovi, Curatum Housing EM.STUDIO, projektivne in gradbene inovacije, d. o. o. Tako bo izgledal nov dom za starejše v Šenčurju.
"Vlogo za gradbeno dovoljenje smo oddali v začetku aprila. Gradbeno dovoljenje pričakujemo najkasneje do konca tega meseca, ko imamo tudi planiran pričetek gradnje," nam je danes pojasnil Miha Mihalj, direktor podjetja Curatum Housing z Zgornjega Brnika, ki načrtje nov dom za starejše v Šenčurju.

V Šenčurju že več kot devet let načrtujejo dom za starejše blizu šole, vrtca in športnega parka. Gradila ga bo in pozneje tudi upravljala zasebna družba Comett domovi iz Ljubljane, ki je v lasti avstrijske Aha Gruppe. Kot smo že poročali, je omenjena družba februarja 2021 pridobila koncesijo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za 157 mest. Izbrani koncesionar pa mora skladno s podeljeno koncesijo nove postelje zagotoviti do 31. decembra 2022.
Pred dvema letoma so naložbo v Šenčurju ocenjevali med osem in devet milijonov evrov, denar pa bo, kot so tedaj pojasnjevali, pomagalo zagotoviti avstrijsko partnersko podjetje.

Občina Šenčur je najprej od več lastnikov kupila približno 9500 kvadratnih metrov zemljišč blizu šprotnega parka in zato namenila dobrih 650 tisoč evrov. Lastništvo zemljišča oziroma podeljena stavbna pravica je bila namreč osnova, da je Comett domovi sploh lahko kandidiral za koncesijo.

Ker je tem trenutku na Gorenjskem in tudi drugod mnogo bolj kot podeljevanje koncesij pereča tema pomanjkanje kadra tako v javnih kot v zasebnih domovih za starejše (naj opozorimo samo na primer doma v Žireh, op. a.), nas je zanimalo, kako bodo reševali te težave. Direktor Miha Mihalj je napovedal, da bodo nudili zaposlitev okvirno 75 zaposlenim in še, da se bodo kadrovskega izziva lotili "sistematično in pravočasno, tako, da ne pričakujemo večjih težav s pridobivanjem kadra."

Še en zasebni dom tudi v Škofji Loki

Pred tremi meseci, februarja 2022, smo poročali, da je koncesijo za institucionalno varstvo za starejše v Škofji Loki pridobil Dom Hmelina, ki naj bi storitve pričel izvajati v letu 2023. Tudi ta dom s 156 stanovalci na lokaciji nekdanje vojašnice na zasebnem zemljišču bo financiral Care holding, ki je krovna družba Aha Gruppe, in je tudi ustanovitelj Curatum Housing.

Naložbi v Šenčurju in Škofji Loki poleg istih financerjev povezuje tudi arhitekturna rešitev oziroma projektant. Obe rešitvi sta nastali po zamislih u. d. i. a. Marka Einspielerja, EM.STUDIO, projektivne in gradbene inovacije, d. o. o., iz Kopra.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.