Gorenjska
308 ogledov

Sezona za vse okuse

V Prešernovem gledališču Kranj so predstavili novo sezono. Ta prinaša pet premier.

Minula sezona v Prešernovem gledališču Kranj (PGK) je bila ponovno zaznamovana z epidemijo covid-19. Poznajo se namreč popolni oziroma delno zaprti meseci, ko so v gledališču lahko delovali le omejeno in spoštovali sprejete ukrepe. »Hkrati pa si upam trditi, da so tudi v tem času nastale izjemne predstave. Prav vse bodo ostale žive tudi v naslednji sezoni in so tudi dobro obiskane, kar nas veseli,« pravi direktor kranjskega gledališča Jure Novak.

Uspešno sezono so kronali tudi z nagrado na Borštnikovem srečanju. V Kranj so namreč prinesli nagrado za najboljšo predstavo letošnjega festivala, in sicer za uprizoritev Škofjeloški pasijon, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj in pod režijsko taktirko Jerneja Lorencija. »V gledališču smo zelo ponosni in vzhičeni nad tem priznanjem. Prav gotovo gre za zasluženo nagrado, hkrati pa je to znak uspeha in spoštovanja dela avtorske ekipe, našega ansambla in ostalih zaposlenih,« je navdušen Novak. Ob tem še obljublja, da bodo že kmalu razpisali nove datume ponovitev Škofjeloškega pasijona.

V PGK pa so že intenzivno v novi sezoni. »Dva študija že potekata, tako bosta septembra zaživeli kar dve premieri. Mislim, da je to že dober znak, da smo res pripravljeni na sezono,« je povedal Novak. Nova sezona 2022/23 bo prinesla 5 novih premier.

Gledališko sezono bodo septembra odprli s komedijo Vse zastonj! Vse zastonj! Italijanskega dramatika Daria Foja. Režirala bo Ajda Valcl. Kot drugo uprizoritev sezone napovedujejo lani nastalo sodobno dramo Zaprta študija. »New Costructive Ethics« Ivana Viripajev, ki jo bo režirala Nina Rajić Kranjac. Decembra se obeta tretja premiera sezone, dramatizacija avtobiografskega romana Da me je strah? pesnice, pisateljice, novinarke in humanitarke Maruše Krese. Za dramatizacijo bo poskrbela Simona Hamer, predstavo pa bo režirala Anđelka Nikolić. Spomladi, pred 53. Tednom slovenske drame, načrtujejo premiero predstave Deževen dan v Gurlitschu v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj. Besedilo nastaja pod peresom večkrat nagrajenega dramatika Milana Ramšaka Markovića, za režijo pa bo poskrbel Sebastijan Horvat. Tudi zadnja premiera sezone bo koprodukcija in bo nastala v sodelovanju z Zavodom Bunker. Gre za drugi del trilogije o svetovnem umetniškem gibanju za reševanje moških iz patriarhata Speak the pain movement, ki z umetnostjo prispeva k preoblikovanju družbe, kakršno poznamo. Avtorski projekt z naslovom Zadnji Hamlet nastaja pod taktirko vsestranske mlade gledališke ustvarjalke Lee Kukovičič. Premiera bo junija, predstava pa bo vključena v abonma v sezoni 2023/24.

»V sezoni si seveda obetamo še kup gostovanj najboljših predstav s slovenskih in tujih odrov, glasbene in druge dogodke, 53. Teden slovenske drame, sodelovanja z organizacijami iz Kranja, Slovenije in širšega evropskega prostora, publikacije, okrogle mize, produkcijo Prešernove mladine in tako dalje,« je še dodal Novak. Celostno podobo sveže sezone pa sta tudi tokrat oblikovali akademska slikarka Tina Dobrajc in oblikovalka Ana Bassin.

 | Avtor:

 

Začela se je prodaja abonmajev

Danes, 16. junija 2022, se je začel spomladanski vpis abonmajev za novo sezono, ki bo trajal do 30. junija. Vpis bo potekal pri blagajni PGK vsak delavnik od 9.00 do 13.00 in od 16.00 do 18.00, ob sobotah od 9.00 do 12.00 ter uro pred začetkom predstav. Za vse, ki bodo vpisnino poravnali do 1. septembra 2022, zagotavljajo še dodaten 10-odstotni popust na redno ceno abonmaja.

V redne abonmaje, v okviru katerih gledalci predstave obiskujejo ob petkih, sobotah ali med tednom, so k štirim lastnim predstavam dodali uspešnico Usedline Katarine Morano v režiji Žige Divjaka in izvedbi Mestnega gledališča Ljubljanskega. Katarina Morano je namreč za besedilo na letošnjem Tednu slovenske drame prejela Grumovo nagrado. Uvedli so tudi nov abonma Premiera, ki bo gledalcem omogočil ekskluzivno doživetje na njihovih premiernih uprizoritvah, ko se bodo lahko po predstavah še podružili z ansamblom ter ustvarjalnimi ekipami.

Posebej za mlade in, kot pravijo v gledališču, mlade po srcu, so oblikovali abonma Val, ki vključuje tri njihove predstave, koncertni nastop skupine Koala Voice ter posebej za Kranj prilagojeno interaktivno gledališko igrico Zelda Slovenskega mladinskega gledališča. Abonma Vrtinec pa prinaša še nekoliko več svobode, ker si bodo lahko gledalci sami izbirali pet od sedmih predstav in termine ogledov.

Komentarjev 1
  • Tara_Farrell 16:15 16.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦