Gorenjska
327 ogledov

Škofja Loka: Kamniti most in Trg pod gradom v zelenem

Kamniti oziroma Kapucinski most v Škofji Loki arhiv Občina Škofja Loka
Občina Škofja Loka se bo tudi letos pridružila obeleževanju dneva sv. Patrika, irskega nacionalnega praznika. V sredo, 17. marca, zvečer bodo Kamniti most in Trg pod gradom osvetlili z zeleno, irsko nacionalno barvo.

Akcijo Global Greening, v kateri po številnih mestih po vsem svetu na dan sv. Patrika izbrane mestne znameitosti obarvajo oziroma osvetlijo v zeleno, je spodbudil Shane Smyth iz partnerskega irskega mesta Bundoran.

Z občine Škofja Loka pojasnjujejo, da se pridružujejo 13 partnerskim mestom iz združenja Douzelage, od švedskega Oxelösunda in Agrosa na Cipru, do Altee v Španiji in Sušic na Češkem, ki bodo v zeleno osvetlila svoje mestne znamenitosti.

Kamniti most oziroma Kapucinski most čez Selško Soro v Škofji Loki je iz 14. stoletja in velja za najstarejši ohranjeni most na Slovenskem, sodi pa tudi med starejše srednjeveške kamnite mostove v Evropi.

Akcijo Global Greening so začeli pred 11 leti z osvetlitvijo sydneyjske operne hiše, letos bodo med drugimi znamenitostmi osvetlili tudi znamenito kolo London Eye, Niagarske slapove, v Sloveniji pa bo prvič z zeleno osvetljen Blejski grad.

Letošnje sporočilo zelene pomladne svetlobe, ki naj prinese novo upanje, povezanost in sodelovanje med ljudmi v času globalne pandemije, je še toliko pomembnejše, sporočajo iz Občine Škofja Loka in dodajajo, da za njih osvetlitev predstavlja tudi nadaljevanje dobrega kulturnega sodelovanja z veleposlaništvom Irske v Ljubljani in irskim veleposlanikom, njegovo ekscelenco, gospodom Mylesom Geiranom".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.