Gorenjska
11571 ogledov

Škofja Loka: Tako se je živelo v Jugoslaviji

Loški muzej, zgodovinska razstava, od 1945 do 1991, embalaža, izdelki, Jugoslavija
1/6
arhiv Loški muzej Škofja Loka
V sredo, 24. novembra, bodo virtualno na spletni strani Loškega muzeja in na družbenem omrežju Facebook ob 18. uri odprli letošnjo osrednjo razstavo Loškega muzeja Škofja Loka. Posvečena je 46 letom razvoja Škofje Loke in loškega območja v času Jugoslavije.

Zaradi neugodnih epidemičnih razmer namreč razstave z naslovom Od osvoboditve do osamosvojitve, ki bo na ogled na Loškem gradu od 25. novembra 2021 do 25. septembra 2022, ni možno odpreti v živo.

Avtorji razstave, kustosi Loškega muzeja Biljana Ristić (vodja projekta), Jože Štukl, Petra Čeh in stalna zunanja sodelavka Sara Šifrar Krajnik, so osvetlili obnovo med vojno poškodovanih objektov in gradnjo novih, razvoj gospodarstva in industrije. Ob razstavi se bo marsikateri obiskovalec lahko spomnil, katerih življenjskih potrebščin je primanjkovalo, katere proizvode smo lahko kupovali v trgovinah in katere v tujini. Izvedeti bo mogoče, kako so na Loškem obdelovali zemljo, kaj so se otroci učili v šolah in kako je potekal vsakdanjik. Obudili pa bodo lahko tudi spomin na vlogo vojašnice in vojske v Škofji Loki ter čas osamosvojitve in nastajanja nove slovenske države.

Posebno pozornost so avtorji namenili tudi razvoju in značilnostim umetniškega utripa Škofje Loke. Kajti prav kulturno dogajanje je bilo že v prejšnjih stoletjih ena glavnih značilnosti Škofje Loke, po čemer je bila prepoznavna tudi drugod. Nekaj izbranih poglavij (kmetijstvo in poljedelstvo, popularna glasba, otroštvo, praznovanje 1000-letnice Škofje Loke) iz preteklosti Škofje Loke pa nameravajo preko vsebinskih dopolnitev predstaviti tudi v stalnih zbirkah Loškega muzeja.

Loški muzej, zgodovinska razstava Od osvoboditve do osamosvojitve, Škofja Loka, | Avtor: arhiv Loški muzej Škofja Loka arhiv Loški muzej Škofja Loka

Poleg predmetov, bogatega fotografskega in časopisnega gradiva bodo na razstavi na Loškem gradu prvič predstavljeni tudi spomini Ločanov na čas Jugoslavije in osamosvojitev Slovenije.

Za razstavo so muzejski delavci namreč opravili in posneli več videointervjujev: Davor Tavčar (spomini na Mladinske delovne brigade), Silva Crnič (medicinska sestra pri zdravnici Mariji Bračko. Marija Bračko je tudi edina ženska, ki je upodobljena v Aleji zaslužnih Ločanov), Andrej Šubic (spomin na gledališče ter leto 1991), Jernej Tavčar (spomini na JNA in TO), Miha Ješe (spomin na mladost), glasbena skupina SiriusMatija Krajnik, Jure Krajnik, Iztok Polak in Tine Kalan (spomini na glasbeno sceno v Škofji Loki).

O spominih na konec druge svetovne vojne, Tita, vsakdan v času Jugoslavije, priseljence, delo v tovarnah, delovne brigade in podobno so se muzejski delavci pogovarjali še s 17 Ločani in okoličani, s pomočjo lokalnega prebivalstva pa so v Loškem muzeju zbrali tudi precej predmetov za razstavo.

Komentarjev 1
  • Margaret_Marshall 15:15 24.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦