Gorenjska
554 ogledov

Skoraj 180 predlogov občanov

V poletnih mesecih je Mestna občina Kranj prejela nekaj manj kot 180 predlogov projektov za participativni proračun v letu 2023.

Minulo nedeljo se je ob polnoči iztekel rok za oddajo projektnih predlogov za participativni del proračuna za leto 2023, k čemur je Mestna občina Kranj (MOK) občanke in občane povabila v začetku junija. Do roka so prek spleta, osebno ali po pošti občanke in občani skupno oddali 178 predlogov projektov, ki bi jih bilo po njihovem treba izvesti v posameznih krajevnih skupnostih za bolj prijetno bivanje.

»Z odzivom ljudi smo zadovoljni, še zlasti, ker je zbiranje predlogov potekalo v poletnem času, ko se aktivnosti upočasnijo. Ker smo si želeli čim več dobrih predlogov, smo rok za oddajo vmes še podaljšali in ljudem omogočili več časa za premislek. Zahvaljujem se vsem, ki so si vzeli čas ter oddali zelo raznovrstne pobude. Skratka, dela nam ne bo zmanjkalo, življenje v Kranju in okolici pa bo lepše,« je povedal župan Matjaž Rakovec.

O tem, kateri od prejetih predlogov se bodo uvrstili na glasovanje, bo v naslednjih dneh odločala komisija, pri čemer bo izhodišče, ali je predlog izvedljiv, skladen z zakonodajo, v pristojnosti občine, finančno ovrednoten med 2.500 in 24.000 evri in ali ustreza drugim predpisanim pogojem za uvrstitev v participativni proračun. Za tiste predloge, ki so skladni s temi kriteriji, bo nato možno glasovati med 29. septembrom in 9. oktobrom 2022, ko bodo občanke in občani neposredno odločali o tem, katere projekte v okviru participativnega proračuna v višini 624.000 evrov je treba prednostno izvesti.

Glasovali bodo lahko upravičenci, ki bodo na dan glasovanja stari 16 let in več, in sicer prek spleta ali pa osebno v stavbi MOK. Osebno bo možno glasovati 5. in 6. oktobra 2022 med 8.00 in 17.00, glas bo mogoče oddati za en projekt v krajevni skupnosti stalnega prebivališča. Seznam predlogov projektov za glasovanje bo objavljen na spletni strani projekta in tudi v Kranjskih novicah, ki jih bodo gospodinjstva prejela 29. oziroma 30. septembra 2022.

Po koncu glasovanja bodo rezultati objavljeni na spletni strani projekta, in sicer po 10. oktobru 2022. Izglasovani projekti bodo izvedeni v letu 2023, stanje oziroma njihov status pa bodo občani lahko spremljali na spletni strani projekta, tako kot je trenutno za projekte, predlagane v okviru participativnega proračuna za leto 2022.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.