Gorenjska
836 ogledov

Skoraj polovica Gorenjcev odlaša

Cepljenje proti covidu-19 v vojašnici Kranj. PR ZD Kranj Vrsta pred največjim cepilnim centrom na Gorenjskem, posneto konec junija 2021.
Ta teden bo zdravstveno osebje v Vojašnici Petra Petriča Kranj, največjem gorenjskem cepilnem centru, cepilo proti covidu-19 v sredo, četrtek in petek. V sredo in petek bodo cepili naročene, nenaročene pa le dve uri in pol v četrtek.

Kot so nam pojasnili iz službe za stike z javnostjo pri Zdravstvenem domu Kranj, so v sredo, 29. septembra, na tretji odmerek naročili oziroma povabili 1456 starejših od 70 let. Gre za občane Kranja, Nakla, Preddvora, Jezerskega, Cerkelj in Šenčurja oziroma prebivalce območja, ki ga pokriva ZD Kranj.

To cepljenje v sredo od 7. do 15. ure je izključno rezervirano samo za naročene. "Kriterij, po katerem so skreirana vabila, je šest mesecev od zadnjega cepljenja in tako bo tudi naslednje tedne, torej v nadaljevanju množičnega cepljenja s tretjimi odmerki... Vabili smo oziroma še bomo starejše, ki so bili pozimi med prvimi prednostnimi kategorijami nacionalne strategije in torej polno cepljeni v letošnjem marcu. Po priporočilu NIJZ se cepijo z MrNA cepivi, v veliki večini s cepivom Pfizer," so razložili iz službe za stike z javnostjo.

V četrtek, 30. septembra, bodo v vojašnici od 13. do 14.30 najprej cepili 70 naročenih otrok, nato pa, se pravi od 14.30 do 17. ure sledi odprto cepljenje za nenaročene.

Cepljenje naročenih bo nato še v petek, 1. oktobra, od 9. do 13.30.

O tem, ali bodo imeli na cepilnih mestih dovolj najbolj zaželenega cepiva Janssen, pa so nam pojasnili, da imajo zaenkrat na voljo solidno zalogo oziroma 600 odmerkov. Že v četrtek ali petek pa je obljubljena nova dobava, tako da bi to zadoščalo tudi za morebitno povečano zanimanje za cepljenje.

Najbolj precepljeni proti covidu so Jezerjani

Po podatkih NIJZ, objavljenih na dan 27. september 2021, je v Sloveniji z vsemi odmerki cepiva proti covidu-19 cepljenih 47 odstotkov prebivalcev, starejših od 18 let, z enim odmerkom cepiva pa 53 odstotkov.

Glede na statistične regije je Gorenjska na sedmem mestu po precepljenosti: z vsemi odmerki je cepljenih 48,1 odstotka, z enim pa 53,6 odstotka.

Med gorenjskimi občinami izstopata Jezersko in Kranjska Gora. Z vsemi odmerki je cepljenih 55 odstotkov Jezerjanov in le 40 odstotkov Kranjskogorcev. Z enim odmerkom pa je cepljenih 63,8 odstotka Jezerjanov in 43,5 odstotka Kranjskogorcev.

Mestna občina Kranj je v sredini oziroma tam, kjer je Gorenjska: z vsemi odmerki je cepljenih 47,6 odstotka Kranjčanov, z enim odmerkom pa 53 odstotkov.

Občina Jezersko s 666 občani  je na Gorenjskem tudi edina občina, ki po današnjih podatkih Sledilnika covid-19 nima niti enega aktivno okuženega prebivalca s covidom.

Na Univerzitetni kliniki Golnik na današnji dan zdravijo 31 bolnikov s covidom, od teh jih sedem potrebuje intenzivno nego. V Splošni bolnišnici Jesenice pa zdravijo 15 bolnikov s covidom, od teh so trije na intenzivni terapiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.