Gorenjska
163 ogledov

Skupna občinska uprava občin Gorenjske

Redarstvo Kranj Žurnal24
S 1. januarjem 2022 naj bi zaživela Skupna občinska uprava občin Gorenjske. Odlok o njeni ustanovitvi predvideva povezovanje šestih ustanoviteljic oziroma občin, to so Kranj, Cerklje na Gorenjskem, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur in Tržič, za opravljanje kar enajstih nalog. Gre za, kot pravi kranjski župan Matjaž Rakovec, za združevanje moči in tudi nakazovanje, da je Gorenjska pripravljena na ustanavljanje pokrajin.

Že doslej v okviru Mestne občine Kranj delujeta dve skupni občinski upravi, in sicer Medobčinski inšpektorat Kranj (za prej omenjenih šest občin opravlja inšpekcijo in redarstvo) in Skupna služba notranje revizije Kranj, ki opravlja notranje revidiranje za občine Kranj, Naklo, Preddvor in Tržič in njihovih javnih zavodov.
Za tiste občine, ki so hkrati ustanoviteljice medobčinskega inšpektorata in skupne službe notranje revizije, bo finančni učinek takojšen, saj se višina sofinanciranja iz državnega proračuna, kot to predvideva spremenjeni Zakon o financiranju občin, iz sedanjih 35 odstotkov za medobčinski inšpektorat in 30 odstotkov službo notranje revizije povišuje na 40 odstotkov. Župan Matjaž Rakovec pa ob tem opozarja, da bi ob združitvi vsaj šestih skupnih služb v prihodnje država sofinancirala 55 odstotkov plač zaposlenih. V okviru Skupne občinske uprave občin Gorenjske naj bi sicer po novem poleg že obstoječih nalog (inšpekcija, redarstvo in notranja revizija) opravljali oziroma izvajali še pravno službo, občinsko pravobranilstvo oziroma odvetništvo, proračunsko računovodstvo, varstvo okolja, urejanje prostora, civilno zaščito, požarno varstvo in urejanje prometa.
Osnutek odloka o ustanovitvi skupne občinske uprave sta po prvi obravnavi konec januarja že sprejela kranjski in šenčurski občinski svet, poleg še štirih pa v prihodnje ni izključeno, da se skupni občinski upravi ne bi priključila še katera nova občina.

Sedež v Kranju

Kot poudarjajo v Kranju so pri tem možni optimizacija organizacije dela pri posamezni nalogi, združevanje znanja in sposobnosti ter višja kakovost posameznih storitev. Sedež skupne uprave bo v Mestni občini Kranj na naslovu Slovenski trg 1, skupna uprava pa ima lahko prostore tudi na dislociranih enotah. Skupno upravo bo vodil direktor, ki ga imenuje in razrešuje župan sedežne občine in direktor je imenovan, ko dobi soglasje občin ustanoviteljic. Ustanoviteljske pravice izvršujejo župani občin ustanoviteljic, občinski sveti pa so pristojni za spremembe in dopolnitve odloka ter zagotavljanja proračunskih sredstev za delovanje skupne uprave v svojih proračunih. Župani pa med drugim sprejmejo kadrovski in finančni načrt, letni program dela skupne uprave in nadzorujejo delo ter dajejo skupne usmeritve glede splošnih vprašanj organiziranja in delovanja skupne uprave. Pri glasovanju ima vsak župan en glas.

Prevzeli bodo sedanje zaposlene

Skupna uprava bo prevzela tudi javne uslužbence, zdaj 23 zaposlenih v Medobčinskem inšpektoratu Kranj in štiri zaposlene v Skupni službi notranje revizije Kranj. Na vprašanje, koliko bo v prihodnje predvidoma zaposlenih v skupni upravi, po so nam z Mestne občine Kranj odgovorili, da je "to povsem odvisno od nalog, ki jih bodo občine ustanoviteljice v prihodnosti podelile skupni občinski upravi. V takem primeru bo večinoma šlo za prezaposlitve iz občin na skupno občinsko upravo in racionalizacijo kadrovske strukture med občinami."

Na seji mestnega sveta nihče od svetnikov ni razpravljal o osnutku predloga, le podžupan Janez Černe je v obrazložitvi razložil, da so novi osnutek napisali zaradi nerazrešljivih zapletov zaradi števila ur pri stacionarnih radarjih in spremembe državnega sofinanciranja. Glede na to, da je v prihodnje predvideno tudi skupno delovanje pri civlini zaščiti in da imajo v Kranju veliko kakovostne opreme, pa je Černe predlagal, da se vsa tovrstna oprema zapiše kot skupna investicija, ki jo bo morala ta skupna občinska uprava kupiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.