Gorenjska
2429 ogledov

Skupna uprava bo najprej združila tri službe v sedmih občinah

mag. Martin Raspet, Skupna občinska uprava občin Gorenjske Mediaspeed Novi direktor Skupne uprave občin Gorenjske bo mag. Martin Raspet, dosedanji vodja Medobčinskega inšpektorata Kranj.
S 1. januarjem 2022 bo zaživela Skupna občinska uprava občin Gorenjske. Njen sedež bo na Slovenskem trgu 1 v Kranju. V prvi fazi gre za združitev obstoječih skupnih občinskih uprav: Medobčinskega inšpektorata Kranj (šest občin ustanoviteljic: Mestna občina Kranj, Občina Tržič, Občina Cerklje na Gorenjskem, Občina Šenčur, Občina Preddvor in Občina Jezersko) in redarstva ter Skupne službe notranje revizije Kranj.

Kot so nam pojasnili iz Mestne občine Kranj, bo v novi skupni občinski upravi tudi Občina Naklo, in sicer kot ena od štirih ustanoviteljic Skupne službe notranje revizije Kranj, v kateri so sicer še Mestna občina Kranj in občini Preddvor in Tržič.

Občina Naklo je, kot je znano, izstopila iz Medobčinskega inšpektorata Kranj že v prejšnjem mandatu, in tudi v prihodnje bo ostala pri izvajanju inšpekcijske in redarske službe v povezavi z Radovljico. Naj spomnimo, da se je naklanski občinski svet za izstop iz Medobčinskega inšpektorata Kranj odločil aprila 2016, od januarja 2017 pa sta občini Radovljica in Naklo imeli občinski inšpektorat in redarstvo organizirano kot skupno občinsko upravo s sedežem v Radovljici. S 1. januarjem 2022 pa bo ta še razširil svoje delovanje, saj se mu bosta pridružili še občini Medvode in Škofja Loka.  

V Kranju so, kot smo poročali maja letos, pričakovali, da se bosta Škofja Loka in Medvode pridružili Skupni občinski upravi občin Gorenjske oziroma Kranju, Tržiču, Cerkljam, Šenčurju, Preddvoru in Jezerskemu. Občini Škofja Loka in Medvode je namreč zanimalo, kot so nam takrat potrdili na uradih županov, sodelovanje z medobčinskim inšpektoratom in redarstvom, ki ima sedež v Kranju.

Zaposlenih zaenkrat 26 javnih uslužbencev

Kakorkoli, pri združitvi gre predvsem za ureditev dosedanjih odnosov med občinami, uskladitev z zakonodajo ter ureditev in preglednost na področju skupnih uprav. "In pri vsem tem že sodelujemo," so nam razložili iz Mestne občine Kranj.

Vzrok za povezovanje tiči v dejstvu, da bo država v prihodnje v višji meri sofinancirala stroške plače zaposlenih. Obetajo pa se seveda tudi drugi pozitivni učinki združevanja: boljša organizacija dela na posamezni nalogi, višja kakovost storitev, združevanje znanja in sposobnosti, povečevanje strokovne moči in s tem večja sposobnost občin za razvoj in reševanje problematik za potrebe skupnosti in posameznih občanov.

Na vprašanje glede zaposlenih v Skupni občinski upravi občin Gorenjske, smo dobili iz Mestne občine Kranj pojasnilo, da v tej prvi fazi ni predvidenih novih zaposlitev ali novih nalog. Trenutno pa je v medobčinski inšpekciji, redarstvu in službi notranje revizije zaposlenih 26 javnih uslužbencev, številka bo enaka v Skupni občinski upravi občin Gorenjske. V prvi fazi bodo še vedno delovali le na področju nalog inšpekcije, redarstva in notranje revizije. Direktor Skupne občinske uprave občin Gorenjske pa bo sedanji vodja Medobčinskega inšpektorata Kranj mag. Martin Raspet.

Postopno naj bi se pridružile vse gorenjske občine

V drugi fazi pa je želja vseh občin, da bi se bolj povezovale na vseh zakonsko določenih nalogah in bi se postopoma pridruževale vse gorenjske občine, napovedujejo v Kranju.

Delo Skupne občinske uprave občin Gorenjske na posamični novi nalogi se bo odprlo, če se bodo za to dogovorile najmanj tri občine z letnim planom. Največ interesa je zaenkrat za pravobranilstvo, varstvo okolja, civilno zaščito in požarno varstvo. Sicer pa je potencialno možno izvajanje še drugih nalog, kot so pravna služba, proračunsko računovodstvo, urejanje prostora in urejanje prometa.

 

Komentarjev 1
  • Laura_Deblois 09:36 01.januar 2022.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦