Gorenjska
374 ogledov

Slovenci vnovič dokazali veliko ljubezen do kulture

1/6
Primož Pičulin
Slovenski kulturni praznik je bil letos zaradi epidemije drugačen kot smo bili vajeni. Tudi v Kranju je bilo vzdušje manj živahno kot pretekla leta. Kljub temu pa so bili organizatorji pozitivno presenečeni nad odzivom ljudi.

Letošnji Prešernov smenj, ki ga vsako leto v Kranju pripravi Zavod za turizem in kulturo v sodelovanju s številnimi kranjskimi kulturnimi ustanovami in mestno občino, je letos minil v znamenju epidemije. Tako so se številni dogodki preselili na splet, nekaj dogajanja pa je vseeno bilo tudi na ulicah. Na spletu so tako izvedli 12 dogodkov, žive vsebine pa so bile prilagojene covid ukrepom. Ulice Kranja so tako postale galerija na prostem. Svoja vrata so odprle mestne galerije in muzejske hiše. Na Glavnem trgu je bilo mogoče obiskati tudi tržnico, sicer v zmanjšanem obsegu.

 | Avtor: Primož Pičulin Primož Pičulin

Prešernov smenj sta z nagovorom občankam in občanom odprla župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec in direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh. »Če smo še včeraj 'brez miru okrog divjali', kakor je že pred dvema stoletjema napisal Prešeren, pa smo se z epidemijo umirili. In v takšnem slogu se letos odvija Prešernov dan v Kranju. Bolj mirno in bolj intimno,« je uvod v kulturni praznik v epidemiji naredil župan Matjaž Rakovec, Malovrh pa je dejal: »Ne moremo se družiti, a smo z vsebinami, ki smo jih za vas pripravili za Prešernov smenj, tudi tokrat dokazali, da je Kranj vreden imena Prešernovo mesto.«

 | Avtor: Primož Pičulin Primož Pičulin

Kranj je obiskal tudi minister za kulturo Vasko Simoniti, ki je skupaj s podžupanom MOK Janezom Černetom položil venec na grob največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna v Prešernovem gaju. Vrhunec dogajanja pa je bila tudi letos prireditev Shod muz na Kranjskem Parnasi s pogovorom z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada, seveda na daljavo. Župan Rakovec je v svojem nagovoru dejal: »V veliko čast nam je, da vas gostimo v Prešernovem mestu. Pred lanskim festivalom likovnih umetnosti v Kranju mi je magister likovnih umetnosti Klavdij Tutta razkril, da je pri njem vedno t. i. 'obdobje covida-19', saj če nima miru, ne more ustvarjati. Leto je bilo polno izzivov. Dosegli smo veliko, če smo hoteli, a na drugačen način. V MOK se lahko pohvalimo, da smo kljub pandemiji in težkim razmeram namenili več skupnih sredstev kulturi, kajti Kranj je mesto kulture, mesto, v katerem je ustvarjal Prešeren in kjer vsako leto gostimo vas – nagrajence. Ponosni smo na vaše delo, bodite ponosni tudi vi. Zdaj vstopate v eminentno družbo in ta čast vas bo spremljala vse življenje.«

 | Avtor: Primož Pičulin Primož Pičulin

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.