Gorenjska
174 ogledov

Slovenski muzealci združeni opozarjajo: "Nikoli več vojn!"

France Mihelič, Kronist, grafika, Loški muzej arhiv Loški muzej Škofja Loka Kronist, grafika Franceta Miheliča iz leta 1955.
Skupnost muzejev Slovenije in ICOM Slovenija: Mednarodni muzejski svet izražata podporo kolegom muzealcem in kolegicam muzealkam v Ukrajini ter obsojata vsakršno vojno nasilje.

Slovenski muzeji in galerije so se v teh dneh združili v skupni akciji opozarjanja na grozote vojn in kratenje človekovih pravic ter poudarjanja pomena in miru.

Na spletu in družbenih omrežjih muzeji in galerije objavljajo predmet iz svojih zbirk, ki podpira željo po miru in opozarja na grozote vojnega nasilja, s sporočilom:

"Muzeji smo varuhi zgodovine in kulturne dediščine. Imamo moč, da preko primerov iz zgodovine opozarjamo na nasilje in temne dogodke človeštva, da učimo in se skupaj zavzemamo za boljši jutri. Naše poslanstvo so skrb za dediščino, za demokracijo in svobodo. Naša naloga je, da kredo “nikoli več vojn!” povemo glasno in opozarjamo na nasilje. Predmeti, ki jih objavljamo, so zgodbe o nesmiselnosti vojn in trajni želji po miru ter blaginji za vse." #solidarity #museumsforpeace #Ukraine

V Loškem muzeju so tako izbrali grafiko Kronist Franceta Miheliča iz leta 1955. Umetnina je metafora obupa, posameznikove nemoči in nesmiselnosti vojn. Predstavlja psihološko stanje družbe in socialne razmere po vojni, so zapisali na fb strani Loškega muzeja.

V Gorenjskem muzeju pa so izbrali lobanjo ženske v dvajsetih letih, ki je bila v 10. stoletju skupaj s svojim nakitom pokopana na grobišču Kranj-Iskra.

Lobanja, Gorenjski muzej | Avtor: arhiv Gorenjski muzej Kranj arhiv Gorenjski muzej Kranj

"Kamnita krogla, ki je prebila njeno zatilnico in povzročila njeno smrt, je bila najverjetneje izstreljena s pračo med enim izmed številnih madžarskih vpadov, ki so v prvi polovici 10. stoletja pretresali Evropo. Postala je nema priča trpljenja civilnega prebivalstva, ki še vedno, več kot tisoč let po njeni smrti, nosi glavno breme vseh vojaških spopadov," so objavili na fb strani Gorenjskega muzeja.

Komentarjev 1
  • Katlyn_Evans 10:04 02.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎