Gorenjska
2167 ogledov

Smenj bo letos (verjetno) živ

Primož Pičulin
V Kranju za enkrat še pripravljajo letošnji Prešernov smenj, ki bo tako kot običajno 8. februarja.

Prešernov smenj v Kranju, ki obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku. Na ulicah Kranja običajno 8. februarja poteka sejem domače in umetnostne obrti, utrip trgov zaznamujejo pevski zbori in recitacije Prešernovih pesmi. Mestni tlak s tradicionalnimi plesi obarva več kot deset folklornih skupin. Lani je zaradi epidemioloških razmer dogodek potekal virtualno, letos pa naj bi, kot kaže, spet potekal v živo.

»Priprave na Prešernov smenj so v polnem teku. Žal zaradi epidemioloških razmer na ulicah in trgih ne bo kulturnega programa, bodo pa obiskovalci lahko obiskali sejem domače in umetnostne obrti, kjer se bo predstavilo 60 razstavljavcev, po zvočnih napravah pa bodo odmevale recitacije. Odprte bodo tudi kulturne hiše v Kranju. Za vsa prizorišča bo potrebno izpolnjevati PCT pogoj,« nam je povedala Petra Žibert iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

8. februarja bo tako ob 9.00 na Glavnem trgu in Prešernovi ulici zaživel Sejem domače in umetnostne obrti, ki bo vabil do 16.00. Zavod za turizem in kulturo Kranj pripravlja tudi brezplačna vodenja, in sicer ob 11.00 Cifra alʼmož, ob 16.00 po Kanjonu reke Kokre, ob 17.00 po Rovih pod starim Kranjem, ob 18.00 pa dan zaključujejo s klasičnim vodenim ogledom Kranja.

Vodenja pripravljajo tudi v Prešernovem gledališču Kranj. Zainteresirani lahko med 14.00 in 17.00 vsake pol ure pokukajo in spoznajo zaodrje gledališča.  Brezplačne vstopnice so na voljo pri blagajni. Mestna knjižnica Kranj bo omogočila možnost vpogleda v bibliofilsko knjigo Stati inu obstati, ob 10.00 pripravljajo otroško predstavo Le sosed bo mejak, ob 11.00 pa še koncert zasedbe Tomi Purich trio.

Gorenjski muzej bo v Prešernovi hiši odprl razstavo Ženski liki v Prešernovi poeziji. Umetnica Nataša Prosenc Stearns se je v video vizualnem jeziku lotila raziskovati ženske like v Prešernovi poeziji. Pri tem je posebno pozornost posvetila duhovnim razsežnostim boginje Žive in Lepi Vidi, kjer se dotika aktualne problematike preseljevanja. S slikovitim prikazom ustvarja podob poln prostor, ki opazovalca vleče v spiralo vizualnih znakov in vtisov, ki v pomenski povezavi z določeno poezijo ustvarja nov pogled in interpretacijo znanih Prešernovih pesmi. Razstava bo na ogled do konca marca. V Galeriji Prešernovih nagrajencev ob 16.00 pripravljajo recital s Ferijem Lainščkom in Sandijem Červeko. Brezplačno bodo za ogled odprti tudi Prešernova in Mestna hiša ter Grad Khislstein.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.