Gorenjska
509 ogledov

Smučišča nimajo rezervnega načrta tako kot industrija

Krvavec RTC Krvavec
Zaradi epidemije koronavirusa so se v veliki negotovosti znašla številna podjetja. Mnoga od njih so se prilagodila in kot je bilo slišati na spletnem Gorenjskem forumu, ki ga je pripravil časnik Finance, bodo uresničila poslovne načrte. In tudi za prihodnje leto so že pripravljena na več možnih scenarijev. Slabše pa kaže žičničarjem, ki se bodo zaradi zaustavitve javnega prometa, pod katerega sodijo tudi žičnice, in gostinskih lokalov očitno v letošnji smučarski sezoni borila za preživetje. Kajti, kot pravijo, smučarija nima rezervnega načrta.

Mag. Matjaž Čemažar, predsednik uprave Domel Holding iz Železnikov, je pojasnil, da so se že v februarju soočili z virusom covid, saj ima Domel hčerinsko podjetje na Kitajskem. Spomladi je večina režijskih delavcev delala od doma, medtem ko je proizvodnja tekla ves čas. Pretresi so se začeli konec poletja, ko so se pričela povečevati naročila, v oktobru pa so bili Železnikih, kot je znano, po stopnji okuženosti s koronavirusom kar nekaj časa čisto na vrhu v Sloveniji. "Razmere se izboljšujejo in kar nekaj disciplinskih ukrepov smo morali izvesti zaradi nenošenja maske. Zaradi povečanih naročil, prilagoditev in stroškovne učinkovitosti pa vse kaže, da bomo dosegli načrt v višini 150 milijonov evrov prihodkov od prodaje in da se bomo tudi približali dobičku v višini sedem milijonov evrov. Že letošnje leto je bilo v znamenju produktne reforme," je še izpostavil Čemažar in pri tem omenil motorje za aparate za vrtno opremo. Večjo uganko pa predstavlja avtomobilski segment, saj so vsi avtomobilski saloni v Evropi zaprti.

Turbulentne razmere

Tudi v škofjeloškem Sibo G bodo izpolnili letošnje načrte, to je skoraj 50 milijonov evrov prihodkov oziroma sedem odstotkov več glede na lansko leto, je navedel poslovodja podjetja Dragan Gojkovič. Vse to pa je bilo mogoče, ker so imeli v aprilu rekordno prodajo v zgodovini podjetja, predvsem zaradi embalaže za razkužila in farmacevtske izdelke. Pozneje je povpraševanje po teh izdelkih upadlo, naraslo pa v drugih segmentih. "Imamo zadosten pritok novih projektov, ki nam generirajo tudi uspešno prihodnost," je izpostavil Gojkovič in spomnil, kako so se v podjetju zelo bali, da bodo imeli motene transportne poti in da bi se zaposleni množično okužili. V drugem valu epidemije pa Gojkovič opaža, da zaposleni bolj spoštujejo ukrepe, ki jih predpisuje NIJZ.

O turbulentnih razmerah, o sedemtedenskem zaprtju trgovin, prodaji na spletu, zbeganosti in o tem, kdaj potrošniki kupujejo manj in kdaj več, približevanju kupcem, starim med 20 in 40 let in njihovim navadam, možnih scenarijih in prilagajanjih pa je govoril Igor Maroša, direktor Merkur trgovine iz Nakla. Letošnje poslovanje Merkurja pa bo kljub vsem težavam in stroškom, povezanih s covidom, le nekoliko slabše od lanskega.

Da vsem v letu 2020 ne gre slabo, ampak celo odlično, je živ primer podjetja Lake iz Kranja z osmimi zaposlenimi. Kot je povedal Goran Ivašić, soustanovitelj omenjenega podjetja, ki razvija digitalno pobarvanko in je leta 2017 prejelo Apple Design Award, so povečali število naročnikov iz 10 tisoč na 30 tisoč predvsem na trgih v ZDA in na Kitajskem. V njihovi aplikaciji lahko uporabniki barvajo slike, ki jih ustvarjajo ilustratorji iz vsega sveta, namenjena pa je odraslim za njihovo sproščanje. Klemen Kovačič, soustanovitelj podjetja ResEvo iz Lesc, ki ima 10 zaposlenih in se ukvarja z razvojem izdelkov s področja poslovne inteligence, pa je prav tako poudaril, da korona IT panoge ni močneje prizadela in prav tako ni bistveno zmanjšala povpraševanja po njihovih izdelkih. Ambiciozne načrte glede akitvnosti na tujih trgih bodo le nekoliko zamaknili oziroma prestavili za nekaj mesecev v leto 2021.

Žičničarji bi radi dialog

Precej nejevolje pa je med žičničarji, ki se z vso resnostjo pripravljajo na smučarsko sezono, povzročil z izjavo vladni govorec Jelko Kacin, ali bo prej zmanjkalo snega ali bo prej prišla pomlad. Upravitelju RTC Krvavec Janezu Janši, ki je smučišče kupil pred tremi leti, se zdi taka izjava, ko si žičničarji prizadevajo privabiti smučarje, nedopustna.
"Smučišča rezervnega načrta tako kot industrijska podjetja nimamo, a sami sebe znamo preživeti, samo pristojni naj povedo, kaj naj naredimo in bomo skupaj našli rešitev. Smučišča so varna in pred začetkom sezone smo vse naprave tehnično pregledali in pridobili obratovalna dovoljenja, pričeli smo z zasneževanjem, napolnili cistero za nafto za ratrake, potrebujemo le nekaj mrzlih oziroma snežnih dni. Seveda pa je potrebno odpraviti prepoved javnih prevozov, ki vključuje tudi vožnjo po smučiščih," je povedal Janez Janša.
Na NIJZ so žičničarji že naslovili svoje predloge, sedaj pridobivajo tudi strokovno mnenje o prenašanju virusa na smučiščih, je navedel Janez Janša. V nadaljevanju pa je še razkril, da je RTC Krvavec prejel državno pomoč v višini 70 tisoč evrov, kar je, kot je dejal Janša, ob izpadu 2 milijona evrov prihodkov simbolična vsota.  
Na Voglu in Kaninu so zaenkrat še brez snega in zaradi pomanjkanja vode tudi nimajo možnosti, da bi izdelovali tehnični sneg, sta povedali Manuela Božič Badalič in Aleksandra Fiorelli. Vogel ima sicer za sabo dobro poletno sezono, vzdrževalna dela so izpeljali, a če se sezona ne bo začela, bo težko. Skrbi jih, kdaj bodo začeli obratovati, kajti smučišča ni mogoče odpreti čez noč, priskrbeti je treba zadostno število ljudi Na smučišču je pomemben oziroma drugi vir iz gostinstva, a gostišča so prav tako že dva meseca zaprta.
Na Voglu so vse, kar so zaslužili poleti, porabili za tehnični del pripravljenosti smučišč. Iz četrtega paketa pomoči pa so prejšnji teden dobili denarno nadomestilo zaradi izpada dohodkov.  
"Če smučišča ne bodo obratovala, nimamo rezervne variante. In mi nismo industrija, ki se lahko preseli na drug trg. Smučarija je na zraku in to, da bi dovolili smučati, bi imelo pozitiven učinek ljudi," so si bili enotni predstavniki smučišč. "Mi bi se potrudili za t.i. gostinsko ponudbo vzemi s seboj, prevoz pa je na Kaninu mogoč le z gondolo. Prizadevali si bomo, da bi se v okviru javnega prevoza odprla tudi smučišča in da bi se odpravil ukrep prepovedi prehajanja občinske meje. Res smo upali, da bi po vseh strogih ukrepih, ki trajajo že tretji teden, smučišča lahko odprla 15. decembra, ko bi tudi upadlo število bolnih," je dejala direktorica Kanina Manuela Božič Badalič, tudi predsednica Združenja žičničarjev Slovenije.

Cene smučarskih vozovnic ostajajo enake lanskim

Žičničarji so zadržano sprejeli pobudo kranjskega župana Matjaža Rakovca, ki je uvodoma pozdravil vse navzoče gospodarstvenike in tudi predstavil razmere in načrte v Mestni občini Kranj. Svetoval je, da bi morda ob morebitni podražitvi smučarske vozovnice uvedli aplikacijo, preko katere bi smučarji vnaprej rezervirali smuko na določen dan. "Ko bi bila določena kvota smučarjev zapolnjena, dodatnih ne bi več sprejemali in tako bi bilo mogoče ustvariti več reda. Merili bi lahko temperaturo, redarji bi preverjali nošnjo maske. Oblikujte predloge in jih posredujte pristojnim, in potem bomo lahko smučali," je bil optimističen župan Matjaž Rakovec.
A na Kravavcu, Voglu in Kaninu bodo, kot so pojasnili predstavniki podjetij, cene smučarskih vozovnic ostale enako visoke kakor lanske, nekaj sezonskih vozovnic so prodali tudi že v predprodaji, zaradi lanske zelene zime jih mnogi sploh niso izkoristili, zato jim bodo denimo na Kaninu letos dali 50-odstotni popust. Manuela Božič Badalič je bila jasna: fiksni stroški po napravi so enaki ne glede na to, ali je na smučišču 1000 ali 5000 smučarjev. "Če pa bi jih bilo dovoljenih le 100, pa bi rekla, da se tega ne gremo, kajti z vsakim potnikom bi ustvarjali samo izgubo," je dejala.  

 

 

Komentarjev 1
  • pravičnik77 09:07 26.november 2020.

    čaki čaki... a niso bila ravno smučišča v marcu v Avstriji največji problem oz. žarišča... sicer ne smučam ker je oprema za smučanje enostavno predraga, skupaj s kartami vred, tako da...