Gorenjska
747 ogledov

Šolsko leto se končuje v njihovem stilu

Glasbena šola Kranj
Šolsko leto se počasi zaključuje tudi v Glasbeni šoli Kranj.

Na Glasbeni šoli (GŠ) Kranj so ob zaključku šolskega leta predvsem vesli, da so ga uspeli izpeljati ponovno v učilnicah, s poukom v živo. Še posebej pa so se razveselili, da od marca lahko spet nastopajo v živo in pred občinstvom. »Šele potem, ko nam je bila ta možnost zadnji dve leti zaradi zdravstvene situacije odvzeta, smo spoznali, koliko koncerti pomenijo tako učencem kot staršem in tudi nam, pedagogom! Enako seveda velja za tekmovanja in vse ostale dodatne dejavnosti, ki jih spet lahko izvajamo z učenci,« nam je povedala ravnateljica Petra Mohorčič.

 | Avtor: Glasbena šola Kranj Glasbena šola Kranj

Že takoj marca so tako izvedli dva koncerta orkestrov in vedno napolnili veliko dvorano Kongresnega centra Brdo. Koncert »Ljubezen je v zraku« so izvedli učenci godalnega, pihalnega in simfoničnega orkestra, koncert »Z glasbo do srca« pa so izvedli otroški pevski zbor, kitarski orkester, orkester flavt ter orkester harmonik. »Ker sta bila to prva večja koncerta po dobrih dveh letih, je bilo veselje in zadovoljstvo vseh prisotnih nepopisno! Enako se že sedaj veselimo nastopov, ki jih pripravljamo v juniju – Solisti in komorne skupine, pa končno spet baletni nastop celotnega oddelka, koncert orkestrov kar na trgu pred Prešernovim gledališčem, pa Slavnostni zaključni koncert, kamor povabimo tudi učence, ki so se udeležili tekmovanj in učence, ki z letošnjim šolskim letom zaključujejo šolanje pri nas z zaključenimi najmanj šestimi razredi inštrumenta, petja oziroma baleta,« pravi Mohorčič.

 | Avtor: Glasbena šola Kranj Glasbena šola Kranj

Z učenci so se sicer tudi letos udeležili številnih tekmovanj, na katerih so spet posegali po zlatih plaketah, celo najvišjih mestih. »Najbolj pa smo ponosni, da smo bolj ali manj brez posledic zdržali ti dve težki koronski leti in da smo kljub temu ostali v dobri kondiciji. In da je, glede na številne prijave na sprejemne preizkuse, zanimanje za učenje inštrumentov večje kot v preteklih letih. In ponosni smo tudi na to, da smo z letošnjim šolskim letom vzpostavili oddelek v Cerkljah na Gorenjskem, kjer upamo, da bo s časom nastala podružnica naše šole,« še dodaja ravnateljica.

 

Kmalu bodo dobili nove prostore

Mestna občina Kranj se je odločila, da bo obnovila nekdanjo gradbeno šolo v starem Kranju. Večji del prostorov bo namenjenih prav GŠ Kranj. Dela dobro potekajo, zato bodo nove prostore lahko zasedli že jeseni. Sicer pa se po besedah Petre Mohorčič novih prostorov zelo veselijo. »V nove prostore se bo selil ves skupinski pouk – predšolska glasbena vzgoja in glasbena pripravnica, nauk o glasbi in solfeggio, prav tako ves pouk plesnega programa – baletni vrtec, plesne pripravnice in balet ter tudi pouk orkestrov. To pomeni, da nam ne bo potrebno več gostovati v prostorih JSKD, v bivši študijski knjižnici in v avli Mestne občine Kranj. Individualni pouk še naprej ostaja na obeh "starih" lokacijah – na Trubarjevem trgu in Poštni ulici (stavba Evrope). Tako bo imela tudi Glasbena šola Kranj v mestu tri stavbe, ki bodo tvorile ''trikotnik'' – zato verjamemo, da bo pozitivna energija, ki se širi iz naših prostorov, sedaj zares zajela celo mestno jedro! Ob večerih, ko v mali dvorani ne bo pouka orkestrov, bomo tamkajšnjo dvorano, ki ji bo dodana tudi snemalnica, lahko uporabljali tudi za razne recitale solistov in koncerte komorne glasbe,« pojasnjuje Mohorčič.

 | Avtor:

Komentarjev 1
  • Jeannette_Ross 10:43 08.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦