Gorenjska
1047 ogledov

Spet tudi na elektriko

Na svetovni dan Zemlje, 22. aprila, so se v Mestni občini Kranj v sistem KRsKOLESOM vrnila električna kolesa, odprla pa se je tudi sezona enotnega sistema za izposojo koles Gorenjska.bike.

Svetovni dan Zemlje je predvsem spodbuda ljudem k prizadevanju za trajnostno naravnan razvoj, zdravo okolje in bivanje ter za okoljsko in podnebno bolj prijazen planet. Eden od pomembnejših izzivov za upočasnitev podnebnih sprememb je tudi trajnostna mobilnost, kar pomeni uporabo javnega potniškega prometa, hojo in kolesarjenje. Prav tej so v Mestni občini Kranj (MOK) v zadnjih letih namenili vedno več pozornosti. Med ukrepi je tudi projekt KRsKOLESOM, ki uspešno deluje že nekaj zadnjih let.

V MOK je bilo tudi letos možno kolesariti v zimskem obdobju, saj je javni sistem za izposojo koles vseskozi deloval. Pod streho so prezimila edino električna kolesa. Ta so se zdaj, ko se je ozračje spet nekoliko otoplilo, vrnila nazaj v sistem in so uporabnikom znova na voljo od svetovnega dneva Zemlje, 22. aprila. Kranjski sistem za izposojo koles sicer s 74 električnimi kolesi predstavlja največji elektrificiran sistem izposoje koles v Sloveniji in ima trenutno kolesarske postaje za izposojo e- in navadnih koles na 28 lokacijah.

Novim in obstoječim uporabnikom so še vedno na voljo mesečni in letni paketi po nespremenjenih promocijskih cenah, torej s 50-odstotnim popustom. Cena letnega paketa za navadno kolo je tako 12,5 evra, za električno kolo pa 25 evrov, medtem ko je za mesečni paket treba odšteti 5 oziroma 10 evrov. Uporabniki, ki imajo paket za izposojo e-koles, si lahko izposojajo tudi navadna kolesa. Registracijo ali podaljšanje paketov je mogoče opraviti na spletnih straneh KRsKOLESOM, Gorenjska.bike, preko mobilne aplikacije Mobiln.si, v Turistično informacijskem centru Kranj in v Centru trajnostne mobilnosti na Planini.

 

Zaživel tudi Gorenjska.bike

Ob svetovnem dnevu Zemlje se je znova odprl tudi čedalje bolj priljubljen enotni sistem za izposojo koles Gorenjska.bike. Vanj so trenutno vključene občine Jesenice, Radovljica, Tržič, Naklo in Kranj. V vseh je možno uporabljati sistem izposoje koles z enotni paket. Letos se obeta tudi nekaj novosti. V Naklem bodo tako uporabniki lahko v kratkem kolesa dodatno izposojali oziroma vračali na novih postajališčih pred podružničnima osnovnima šolama Duplje in Podbrezje, mreža pa se bo predvidoma širila tudi znotraj MOK. Sistem naj bi se razširil tudi v občino Cerklje na Gorenjskem z dvema postajama za izposojo koles in občino Škofja Loka, kar bo kolesarsko mrežo v regiji dodatno nadgradilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.