Gorenjska
155 ogledov

Spodbujanje okoljske zavesti tudi pri najmlajših

Nemško ministrstvo za okolje je lani dalo pobudo, da v obdobju predsedovanj treh držav, Nemčije, Portugalske in Slovenije, njihova okoljska ministrstva izvedejo skupni projekt, imenovan projekt TrioPRED. V vsaki državi so k sodelovanju povabili dve mesti in dve šoli. V Sloveniji sta to Maribor s III. gimnazijo in Kranj z Osnovno šolo (OŠ) Stražišče.

Na OŠ Stražišče so se z velikim veseljem pridružili konceptu podnebnih aktivnosti. Osnovna naloga v okviru projekta TrioPRED je spodbujanje okoljske zavesti. Ta se začne že pri najmlajših, ki so soočeni z onesnaževanjem okolja in z nepravilno rabo naravnih virov. »S sodelovanjem v projektu Trio želimo pospešiti večnivojsko sodelovanje pri skrbi za varovanje okolja in podnebja. Želimo vplivati na zavedanje o podnebnih spremembah in spremeniti delovanje otrok in odraslih. Učenci in učitelji s šestih šol bodo tako sodelovali med seboj, si izmenjali izkušnje in primere dobre prakse, obrnili pa se bomo tudi na odločevalce v našem lokalnem okolju in na državni ravni,« je povedal ravnatelj OŠ Stražišče Pavel Srečnik.

Projekt nudi okvir in možnost za izmenjavo znanj in izkušenj. Posamezne aktivnosti projekta bodo povezane s skupnimi okoljskimi prioritetami predsedovanja Svetu Evropske unije in bodo sledile razvoju njegovih strategij in programov, predvsem programa Zeleni dogovor, ki ga je sprejela Evropska komisija. »Na naši šoli smo danes pripravili Podnebni dan. Fotografije bodo na voljo v spletnem plakatu na spletni strani naše šole. Ena od dejavnosti bo tudi delavnica o umetnostnih besedilih z ekološko tematiko. Tako je nastalo že nekaj pesmi,« še pojasnjuje Srečnik.

V okviru projekta so se med drugim učenci po videopovezavi že srečali z nemško okoljsko ministrico. Skupaj z učenci in dijaki iz Nemčije in Portugalske so razpravljali o čisti energiji, varčevanju z energijo, trajnostni mobilnosti, onesnaževanju, varovanju okolja in vsem, kar je povezano s podnebnimi spremembami in Zelenim dogovorom Evropske unije. Učenci in dijaki so ministrici zastavljali tudi vprašanja na temo podnebnih sprememb in zmanjšanja emisij toplogrednih plinov ter ji predstavili svoje ideje in zamisli. Predvidoma septembra pa se bodo vsi sodelujoči srečali na Portugalskem.

Komentarjev 1
  • Rita_Lawson 14:00 03.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančno najb0lj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦