Gorenjska
3988 ogledov

Spomin na najhujšo tragedijo v Naklem

V Naklem se bodo spomnili 59 padlih talcev na Bistriškem klancu.

25. julija 1942 so v naselju Bistrica, v Občini Naklo, partizani napadli nemški avtomobil in v njem ubili nemškega oficirja. Še isti večer so Nemci požgali vas in nad vasjo, na Bistriškem klancu postrelili vseh devet moških, ki so jih našli doma. Čez dva dni so tja iz zaporov v Begunjah pripeljali še 50 mož iz okoliških krajev in jih tam postrelili kot talce. Gre za najhujšo tragedijo, ki se je kdaj koli zgodila na območju nakelske občine.

 | Avtor:

Od lani novo obeležje

Nad vasjo so po vojni postavili kamnit obelisk, ki so ga večkrat prestavljali. Zadnjič v letu 1984, ko se je začela gradnja Gorenjske avtoceste. Takrat so na Bistriškem klancu, nad regionalno cesto Naklo – Podbrezje uredili manjši spominski park. Arhitektonsko ga je zasnoval arhitekt Danilo Oblak, osrednji obelisk pa je izdelal kipar Janez Boljka.

Boljkovo skulpturo so leta 2015 neznanci ukradli, tako da je bil spominski park videti prazen. »Po mojem nastopu mandata župana, konec leta 2018, je bila ena od mojih nalog spominski park ponovno urediti tako, kot je potrebno. Glede na to da je kipar že pokojni, da modela ni več, smo iskali nove rešitve. Obrnili smo se na dediča avtorjeve zapuščine, na avtorjevega sina Miho Boljka, ki nam je dal usmeritve. Prav tako smo se obrnili na kranjski Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenija, kjer so nam podali kulturno varstvene pogoje. Na osnovi navedenega smo pridobili zasnovo umetnostnega kovača Urbana Koselja iz Krope, ki je ustvaril nov obelisk,« pojasnjuje župan občine Naklo Ivan Meglič.

 | Avtor:

Lani so tako na spominski slovesnosti nov spomenik odkrili in ga tudi blagoslovili.  Letos, ob 30. letnici neodvisnosti in samostojnosti, pa so v neposredni bližini spominskega parka postavili še spominsko tablo, na kateri so s fotografijami fotografa in njihovega občana Mirka Kunšiča postavili še spominsko tablo ob 30. letnici postavitve barikade, s katero je bil zaustavljen konvoj jugoslovanske vojske ob prodiranju na mejna prehoda Ljubelj in Karavanke.

 | Avtor:

Danes tako pripravljajo spominsko svečanost v spomin  59 padlim talcem na Bistriškem klancu. Svečanost bo ob 19.00 v spominskem parku na Bistriškem klancu, nad regionalno cesto Kranj – Naklo – Podbrezje, tik ob skladišču lesa podjetja Megales. Slavnostni govornik bo Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta.

Komentarjev 9
  • mare.dr 06:13 25.julij 2021.

    Vsi ki so šli v partizane so imeli jajca in niso klečeplazili ....kot ta farška golazen ....

  • Thomas_Tracy 10:11 24.julij 2021.

    Google zdaj za spletno delo od doma plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro. Moja zadnja plača 26395 USD od te enostavne in preproste službe. To je neverjetno in zasluži super. Noben šef, Za več tukaj ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • bec9ba76f75b7c9810b3c3c909eabca1ccdc32fb 20:41 23.julij 2021.

    Teli partizani so bili za same pizdarije.... .Najprej so povzročili sranje domačinom,pol pa spizdili.