Gorenjska
721 ogledov

Spominska plošča hranitelju orožja

Spominska plošča hranitelju orožja Kranj
1/4
Mestna občina Kranj Spominsko ploščo na hiši družine Pegam v Kranju sta odkrila Jože Ajdišek iz Policijskega veteranskega društva Sever Gorenjska in župan Matjaž Rakovec.
Med dogodki, ki se vrstijo v spomin na 30-letnico samoosvajanja Slovenije, je bilo tudi odkritje spominske plošče na hiši hranitelja orožja Jožefa Pegama na Krožni ulici v Kranju. Postavilo jo je Policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska v sodelovanju z Mestno občino Kranj.

Maja 1991 so na Gorenjskem in drugod po Sloveniji potekale intenzivne priprave na prevzem vseh funkcij samostojne države Slovenije. Pri tem sta ključno vlogo imeli milica in teritorialna obramba. Ob nameri nekdanje Jugoslovanske ljudske armade, da popolnoma razoroži teritorialno obrambo in prepreči vzpostavitev samostojne države, so orožje shranili tudi na tajnih lokacijah.

Za sodelovanje pri tej nevarni nalogi so prosili zanesljive in domoljubne ljudi, ki formalno niso bili povezani z milico ali s teritorialno obrambo. Tako je bilo na območju Mestne občine Kranj 12 hraniteljev orožja od 53 po vsej Gorenjski. Med njimi je bil tudi Jožef Pegam starejši (danes že pokojni), ki je dal prostor za hrambo orožja v svoji hiši.

Kot je na slovesnosti v pozdravu povedal župan Matjaž Rakovec, so bila v času napetosti ob osamosvajanju Slovenije to izjemno pogumna dejanja posameznikov, ki so podpirali idejo samostojne države in skupaj s svojimi družinami prevzeli tveganje za tajno hrambo orožja.

Jože Ajdišek iz Policijskega veteranskega društva Sever, ki je skupaj z županom Rakovcem odkril spominsko ploščo, pa je obudil spomine na napete razmere in o tem, kako so miličniki in teritorialci z dejanji prispevali k vzpostavitvi samostojne Slovenije. Slovesnost so s pesmimi in recitacijami dopolnili učenci OŠ Franceta Prešerna Kranj in člani Policijskega pihalnega orkestra.

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 18:07 26.maj 2021.

    Danes bi za podobno dejanje dobil 15 let zapora in oznako terorist ? Takšna je pač demokracija .

  • Thomas_Velazquez 15:51 26.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na ur0. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦