Gorenjska
4395 ogledov

Spor med občino in Pošto Slovenije

Iz Pošte Slovenije so sporočili, da bodo v začetku novembra zaprli svojo poslovalnico na Poštni ulici v starem Kranju. Izvajanje poštnih storitev bodo s pogodbo prepustila dimnikarstvu Dovrtel, ki bi to dejavnost opravljal na lokaciji svojega podjetja, na Koroški cesti 45. Nad to odločitvijo so zelo nezadovoljni na Mestni občini Kranj.

Na Mestni občini Kranj (MOK) o selitvi poštnih storitev iz starega mestnega jedra vnaprej niso bili obveščeni. Kot je povedal župan Matjaž Rakovec, so namreč s Pošto vodili razgovore o tem, da bi izvajanje poštnih storitev ohranili v mestnem središču. »V dogovoru s Pošto smo bili, da na Glavnem trgu odpremo tako imenovano mestno blagajno, kjer bi združili moči skupaj s Komunalo Kranj. Ta bi prestavila svojo blagajno v mestno jedro, prav tako bi v tej pisarni potekalo izdajanje dovolilnic. Ob tem je bila naša ideja, da bi na tem mestu izvajali tudi poštne storitve. S Pošto Slovenije smo zadnje leto imeli kar nekaj pogovorov skupaj s Komunalo, zdaj pa smo dobili obvestilo, da so podpisali pogodbo z Dimnikarstvom Dovrtel, kar nas je zelo negativno presenetilo. To je nesprejemljivo za Mestno občino Kranj, še posebej pa za prebivalce in poslovne subjekte v mestnem jedru,« je povedal Rakovec.

Iz dostopnih podatkov so sicer zadnji pogovori potekali v smeri, da poštne storitve še naprej izvaja Pošta s svojimi zaposlenimi v drugem prostoru, pri čemer pa je bila po oceni Pošte ponujena lokacija na Glavnem trgu 17 zanjo premajhna. Na tej točki je komunikacija konec avgusta letos iz neznanih razlogov zamrla, kar je Pošta izkoristila za sprejem ponudbe dimnikarstva Dovrtel, ker naj bi pogovori z občino potekali predolgo. »Dejstvo je, da je nova lokacija, kjer naj bi se storitve izvajale, popolnoma neprimerna. Koroška cesta 45 je za stanovalce mestnega središča od rok, podobno kot centralna pošta na Dražgoški. Dvesto metrov naprej se nahaja Petrolov servis, kjer prav tako sprejemajo pisemske pošiljke, kar dodatno kaže na nesmiselnost odločitve Pošte: mestno središče, kjer je največja koncentracija uporabnikov, izvajalca poštnih storitev očitno ne potrebuje, na obrobju mesta pa si lahko neposredno konkurirata dva,« pa dodajajo v Krajevni skupnosti Kranj Center.

MOK in KS Center se torej z enostransko odločitvijo Pošte ne strinjata in ji bosta nasprotovali. Občina je tako Pošti že poslala protestno pismo, v katerem zahtevajo, da pošta ostane v mestnem jedru in nadaljujejo pogovore, ki so jih enostransko prekinili. Krajani pa že napovedujejo tudi zbiranje podpisov pod peticijo za zagotavljanje poštnih storitev v mestnem središču.

Ob tem je sicer ena dobra novica. »Pred slabima dvema letoma je občina kupila stavbo Pošte v starem Kranju. Kot je znano, jo bomo namenili razvoju podjetništva v Kranju in Kovačnici. Obnova se bo začela konec leta,« je dodal Rakovec.

Komentarjev 1
  • Luksi 17:38 04.oktober 2021.

    Zadnja leta je Pošta postala katastrofa, saj kot javna sližba želi ustvarjati dobičke, namesto opravljati svojeha dela. Po mojem bi bilo pptrebno zamenjati celotno vodstvo, svoje čase je vsaka vas imela svojo pošto, zdaj pa zaradi dobočkov vse po vrsti zapirajo....