Gorenjska
330 ogledov

Srečnejši pod okriljem tržiškega doma

Dom starejših občanov v Naklem arhiv Občina Naklo Na fotografiji: od leve proti desni župan Občine Naklo Ivan Meglič, v. d. direktorja DSO Peter Uzar Tržič Urban Bole in predsednik Društva upokojencev Naklo Jože Kajin.
Od 1. januarja 2021 bo naklanski dom starejših občanov upravljal Dom starejših občanov Petra Uzarja iz Tržiča. To sta v petek, 4. decembra, s podpisom petletne pogodbe o najemu in upravljanju potrdila župan občine Naklo Ivan Meglič in Urban Bole, v. d. direktorja DSO Peter Uzar Tržič.

Naklanski dom, zgrajen je bil pred dobrimi 11 leti, je v lasti občine Naklo in je s 53 posteljami (46 za stalno in sedem za začasno bivanje) ter 28 zaposlenimi eden najmanjših v Sloveniji. Doslej ga je upravljal oziroma je v njem izvajal dejavnost institucionalnega varstva starejših Dom starejših občanov Preddvor.

Kot smo že poročali, so se v Preddvoru močno sprli vodstvo in zaposleni, zaradi česar so številni odpovedali službe. V oktobru, ko so razmere zaradi naraščajočih okužb s covidom-19 samo slabšale, je nato odstopil še direktor Matej Križanič z najožjimi sodelavci.

V Naklem, nezadovoljni, ker jim iz Preddvora niso mogli zagotoviti pomoči na domu v takem obsegu, kot so jo želeli, so najprej prenesli razvoz kosil, s septembrom pa še izvedbo pomoči na domu na tržiški dom. Pogodba o upravljanju naklanskega doma starejših z DSO Preddvor se je sicer iztekla junija letos. Soglasje, da tržiški dom širi poslovanje v Naklem, pa je v oktobru že podalo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Naklanski dom je sicer eden redkih v Sloveniji, kjer v drugem valu epidemije niso imeli nobenega obolelega za covidom-19.  V spomladanskem času pa so imeli obolele in takrat so tudi padali očitki, da je Preddvor "pozabil na enoto v Naklem".

Novo vozilo za negovalke

Ob petkovem slovesnem podpisu upravljalske pogodbe je župan Meglič predal vršilcu dolžnosti direktorja DSO Peter Uzar Tržič oziroma izvajalcu pomoči na domu Urbanu Boletu tudi novo vozilo. Ta avto bodo uporabljale negovalke, ki trenutno nudijo pomoč na domu 20 občanom Nakla tudi ob koncih tedna, če je to potrebno. Trenutno pa iz tržiškega doma vozijo vsak dan tudi 20 kosil občanom Nakla.
V Naklem je sicer dobro spomladi zaživel tudi projekt Prostofer za brezplačne prevoze starejših občanov. Občina je tedaj kupila električni avto in pridobila kar 14 prostovoljcev, ki starejše vozijo po opravkih.
 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.