Gorenjska
2056 ogledov

Standard v celovito rekonstrukcijo

Rekonstrukcija male hidroelektrarne Standard na reki Kokri v Kranju Elektro Gorenjska Rekonstrukcija male hidroelektrarne Standard na reki Kokri v Kranju.
V Kranju na reki Kokri, 300 metrov pred sotočjem s Savo, bodo Gorenjske elektrarne, hčerinska družba Elektro Gorenjska, celovito obnovile oziroma rekonstruirale 112-letno malo hidroelektrarno Standard, nazadnje posodobljeno pred 31 leti.

Po več kot 30-letnem obratovanju od zadnje delne revitalizacije je mala hidroelektrarna Standard v zelo slabem stanju in zato je nujno potrebna temeljite prenove. Dela bodo obsegala gradbeno rekonstrukcijo vtočnega objekta, gradnjo nove strojnice ter zamenjavo strojne in elektro opreme, je pojasnila mag. Renata Križnar, predstavnica vodstva za korporativno komuniciranje v Elektro Gorenjska.

Zgodovina hidroelektrarne

Začetki delovanja male hidroelektrarne Standard segajo v leto 1909, ko je na pogorišču starega obrata kranjski tovarnar Karel Pollak (1853-1937) zgradil novega in vanj postavil turbino neznane moči, ki je gnala dinamo 60 kW, 220 V. Elektrarna je postavljena na breg reke Kokre, 300 metrov pred izlivom v reko Savo. Leta 1983 je Elektro Gorenjska prevzelo elektrarno v upravljanje od podjetja Sava Kranj, leto pozneje pa so jo rekonstruirali in avtomatizirali, tako da ni več potrebovala stalnega nadzora. Nazadnje so jo posodabljali v letu 1990.

Povprečno naj bi letno proizvedla 40 odstotkov več megavatnih ur

Z rekonstrukcijo male hidroelektrarne Standard bi radi čimbolj izkoristili vodni pontencial. Nova zgradba strojnice bo po novem stala takoj pod zajetjem tako, da se bo z iztokom iz turbine napajal tolmun v podslapju oziroma se bo voda iz male hidroelektrarne vračala v strugo reke Kokre pod jez. V novo strojnico bodo vgradili dvojno regulirano vertikalno Kaplanovo turbino s sinhronskim generatorjem in podpornimi sistemi, ki so potrebni za nemoteno obratovanje agregata. Tudi agregat v strojnici bo nov in bo obratoval nivojsko avtomatsko in brez posadke.
Z novim agregatom se bo povečala zmogljivost elektrarne: po rekonstrukciji bo njena izhodna moč 340 kW, v Gorenjskih elektrarnah pa pričakujejo, da bo povprečno letno proizvedla 1400 MWh (doslej 1000 MWh).

Uresničevanje vizije Skupine Elektro Gorenjska

Skupaj imajo Gorenjske elektrarne 18 sončnih elektrarn in 15 malih hidroelektrarn (MHE). Poleg Standarda sta v porečju Kokre še MHE Cerklje in MHE Kokra. V porečju Sore so MHE Škofja Loka, MHE Rudno, MHE Davča in MHE Sorica, v porečju Tržiške Bistrice sta MHE Lomščica in MHE Zvirče, v porečju Save Dolinke so MHE Kranjska Gora, MHE Mojstrana in MHE Suhelj, v porečju Save Bohinjke sta MHE Savica in MHE Soteska, na reki Savi pa še MHE Sava.

"Skladno z vizijo podjetja in Skupine Elektro Gorenjska z rekonstrukcijo MHE Standard uresničujemo cilje po povečani proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov in skrbimo za okolje. Z več proizvedene električne energije se bodo zmanjšale emisije CO2. Če predpostavimo, da električno energijo iz MHE Standard zamenjuje del proizvodnje iz TEŠ 6, se bodo emisije CO2 zmanjšale za 1,2 tone na leto," je pojasnila mag. Renata Križnar.

Zaradi novih tehnologij in inovativnih rešitev pri rekonstrukciji kot so vodno mazan turbinski ležaj, oil-free gonilnik, kompaktnejša izvedba, ki zaseda manjši prostor v naravi, bo elektrarna tudi okoljsko in ekološko sprejemljivejša.  

S prestavitvijo strojnice takoj pod zajetje bodo vodo za potrebe elektrarne zajemali točkovno. Za t. i. točkovni odvzem pa določitev ekološko sprejemljivega pretoka ni potrebna. "S tem ukrepom izkoristimo ves dani vodni potencial in hkrati izboljšamo habitatne razmere za vodne organizme. Kot je navedel Zavod za ribištvo Slovenije v poročilu analize habitatne primernosti za to območje, je odsek od jezovne zgradbe za MHE Standard do sotočja z reko Savo najpomembnejše drstišče za ribo podust," je sklenila mag. Renata Križnar.


 

Komentarjev 1
  • Isela_Hodges 11:13 07.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦