Gorenjska
22 ogledov

Stanje glede divjih odlagališč spodbudnejše

Mestna občina Kranj
Zaradi neugodnih epidemioloških razmer v Kranju ne bo jesenske čistilne akcije, ki bi nadomestila spomladansko. So pa Kranjski taborniki minulo soboto skupaj z ostalimi enotami Civilne zaščite pregledali in zabeležili stanje na lokacijah z nepravilno odloženimi odpadki, evidentiranih na digitalnem zemljevidu črnih točk. Pri tem so ugotovili, da se je stanje izboljšalo. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer pa svoje poslovanje prilagajajo tudi v Komunali Kranj.

Mestna občina Kranj je maja za potrebe čistilne akcije Očistimo Kranj – Kranj ni več usran 2020 vzpostavila digitalni zemljevid črnih točk. Letošnja akcija je zaradi epidemioloških razmer spomladi potekala v zelo omejenem obsegu, sedaj pa so iz istih razlogov odpovedali še jesenko. Enota za začasno nastanitev prebivalstva Kranjskih tabornikov je tako skupaj z ostalimi enotami Civilne zaščite Mestne občine Kranj minulo soboto na terenu pregledala z odpadki obremenjene točke, ki so jih evidentirali in deloma počistili v maju. Enota potapljačev je tako pregledala območje Udin boršta, Čadovelj, Čukovega bajerja in Mlake, enota vodnikov psov se je mudila na območju Grosov jez–Struževo–strelišče, na levem bregu Save, v gozdičku do Okroglega, na področju Besnice do Podblice ter na območju Krajevne skupnosti Bitnje. Sodelovali so tudi reševalci iz jam. Ekipa Carnium je prečesala območje od lesenega mostu do Pungerta in pregledala tudi brežino, pri Gorenje Savi pri vhodu v Tekstilindus ter na območju Huj in Planine, medtem ko je Društvo za raziskovanje jam pregledalo strugo Kokre od Kosorepa do Šmajdovega gradu. Enota prve pomoči je poskrbela za pregled območja Krajevne skupnosti Čirče in Čirškega polja, enota potapljačev pa na čolnu območje od Zarice do Trbojskega jezera. Vsi so se ob tem držali ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Stanje na terenu se je izboljšalo

Po pregledu večine označenih točk so udeleženci, ki jih je bilo okrog 50, ugotovili, da so nekatere lokacije počiščene in to pozneje označili tudi v digitalnem zemljevidu. Izboljšalo se je tudi stanje v Bitnjah, na obronkih Udin bošta, pod Čadovljami in v kanjonu Kokre. V slednjem je še vedno predvsem veliko odpadkov, ki jih je prinesla voda, medtem ko jih na sprehajalnih poteh ni, niti niso zaznati večjih divjih odlagališč. Večja težava je na Gorenji Savi pred nekdanjo vratarnico v Tekstilindus, kjer se kopičijo odpadki za ekološkim otokom. Vsi udeleženci popisa so sicer opozorili, da so opazili kar nekaj drobnih odpadkov, ki kazijo naravo. Predvsem gre za odpadno embalažo, vendar pa teh odpadkov ni veliko.

Epidemija vpliva na delovanje Komunale Kranj

Medtem so iz Komunale Kranj d.o.o. sporočili, da bodo zaradi trenutnih zelo slabih epidemioloških razmer in veljavnih ukrepov prilagodili svoje poslovanje. Za uporabnike so tako dosegljivi le po telefonu, elektronski pošti in s pomočjo drugih orodij spletnega komuniciranja. Osebnih obiskov torej ni, do vključno 10. novembra svoja vrata zapira tudi blagajna na naslovu Ulica Mirka Vadnova 1. Uradne ure Pogrebne službe so nespremenjene, obisk pisarne je mogoč le z upoštevanjem omejitev in priporočil NIJZ. Nemoteno in z upoštevanjem vseh omejitev ter priporočil NIJZ pa bo potekal redni odvoz odpadkov po urniku, so pa do 15. novembra prekinili zbiranje kosovnih odpadkov. Še naprej bodo delovali zbirni centri, ki sicer ta konec tedna prehajajo na uradne ure v zimskem času. Nemoteno bodo delovale tudi dejavnosti s področij oskrbe s pitno vodo, odpadnih voda in mestnih služb. Ukrepi bodo veljali do preklica. Uporabnike ob tem prosijo za razumevanje in strpnost, saj je mogoče, da bodo njihove telefonske linije bolj obremenjene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.