Gorenjska
150 ogledov

Starejše nad 60 let pozivajo k prijavi

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
"Pozivamo vse občane Gorenjske, starejše od 60 let, da se čim prej prijavijo na cepljenje, v kolikor se že niso," je zapisano v obvestilu, objavljenem na spletni strani Zdravstvenega doma (ZD) Kranj. Po zadnjih podatkih so sicer v Kranju doslej cepili 13.799 občanov Kranja, Cerkelj, Šenčurja, Preddvora, Nakla in Jezerskega.

S 1. aprilom je namreč začela veljati nova Nacionalna strategija cepljenja proti Covid-19, ki je usmerjena zlasti v pospešeno cepljenje starejših od 60 let.
V Osnovnem zdravstvu Gorenjske cepljenja izvajajo v sedmih cepilnih centrih: ZD Škofja Loka, ZD Kranj, ZD Tržič, ZD Radovljica, ZD Jesenice, ZD Bled in ZD Bohinj. Za prijavo je potrebno uporabiti spletni obrazec, če pa to ni mogoče, naj ljudje pokličejo posebej objavljene telefonske številke zdravstvenih domov. Tisti pacienti, ki imajo izbranega zasebnega zdravnika oziroma koncesionarja, se na cepljenje prijavijo pri njem.

Župani včeraj dobili prvi odmerek

Včeraj dopoldne so v kranjski vojašnici v skladu z navodili NIJZ, ki so še dajala prednost zaposlenim v kritični infrastrukturi, cepili zaposlene v upravi za zaščito in reševanje, policiji, vojski, sodstvu, pa tudi župane in direktorje občinskih uprav.

Po zadnjih podatkih Zdravstvenega doma Kranj so v Kranju (prej v občinski stavbi, od 22. marca naprej pa v vojašnici) doslej skupno cepili 13.799 občanov Kranja, Šenčurja, Cerkelj, Preddvora, Nakla in Jezerskega, od tega samo danes, 1. aprila, 977. V proces cepljenja so bile vključene tudi posebne ranljive skupine kroničnih pacientov med 18. in 64. letom. In kot smo navedli že prej, bodo odslej imeli po najnovejši državni strategiji cepljenja prednost starejši od 60 let.

V čim krajšem času bi radi cepili 3900 ljudi

Starejše od 65 let bodo cepili s cepivom proizvajalca Pfizer oziroma Moderna, občane med 60. in 64. letom starosti pa s cepivom proizvajalca Astra Zeneca. V ZD Kranj so tako na NIJZ naročili 2100 odmerkov cepiv za starejše od 65 let in 1600 cepiv za tiste med 60. do 64. letom, ki so izrazili interes za cepljenje. Cilj je, da bi v čim krajšem času cepili dobrih 3900 ljudi.

Kdaj točno bodo prijavljeni posamezniki prišli na vrsto, je težko napovedati, saj ni znano niti, koliko cepiv bodo v ZD Kranj dobili prihodnji teden.

Petega aprila ne bo testiranja v Globusu

Brezplačno množično testiranje prebivalstva s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom se bo tudi v prihodnjih dneh izvajalo v kranjskem Globusu vsak delovni dan od 9. do 12. ure, na velikonočni ponedeljek, 5. aprila, pa testiranja ne bo.

Hitre teste opravljajo tudi v Šenčurju ob sredah od 9. do 13. ure v Domu krajanov Šenčur. V Naklem bo zaradi praznikov testiranje v soboto, 3. aprila 2021, od 8. do 13. ure (sicer poteka vsako nedeljo od 10. do 13. ure), v Cerkljah pa vsak četrtek med 8. in 12. uro v stari lekarni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.