Gorenjska
3331 ogledov

Staro mestno jedro bo na novo zažarelo

Mestna občina Kranj je začela s celostno prenovo osvetlitve v starem mestnem jedru Kranja.

Cilj celostno prenovo osvetlitve v starem mestnem jedru Kranja je zagotoviti enakomerno osvetljenost, poenotenje barve, osvetlitev kulturne dediščine, ki še ni osvetljena, in svetlobni prikaz celotne vedute. Poleg estetskih zahtev so pri prenovi osvetlitve v starem mestnem jedru Kranja upoštevali tudi predloge Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Zavoda za turizem in kulturo Kranj, Zavoda za varstvo narave in Krajevne skupnosti Kranj Center.

Celotno prenovo so zasnovali na podlagi Študije prenove osvetlitve starega mestnega jedra Kranja, ki so jo izdelali na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Študijo so 90-odstotno sofinancirali s sredstvi iz tehnične pomoči Evropske investicijske banke preko mehanizma Elena. V študiji so obravnavali 24 lokacij, pet najbolj kritičnih bodo prenovili oziroma dodatno osvetlili že letos.

Na treh mestih so tako že prenovili oziroma dodatno osvetlili izbrane lokacije, in sicer je osvetljen vodnjak na Maistrovem trgu, podhod v smeri Khislsteina na Glavnem trgu ter občinska zastava pri Stari pošti. Sledi še osvetlitev ulice med Cankarjevo ulico 18 in 20, za zagotovitev večje varnosti pa je v načrtu tudi poenotenje zvonika na Mestni hiši ter osvetlitev razgledne ploščadi na Pungertu.

 | Avtor:
 | Avtor:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.