Gorenjska
2698 ogledov

Starološki grad še praznijo

Starološki grad, Škofja Loka. Turizem Škofja Loka Starološki grad čaka na nove lastnike.
Kot smo že poročali, je Občina Škofja Loka, potem ko je v marcu uveljavila predkupno pravico, od Republike Slovenije kupila Starološki grad za 194 tisoč evrov. Kot so nam pojasnili, so pogodbo sklenili v aprilu in nato v maju iz občinskega proračuna nakazali kupnino v državni proračun. A Občina gradu še ni prevzela v posest.

Primopredaja je predvidena za sredino junija 2022, ko bo dosedanji upravljalec Strarološkega gradu, to je Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, v celoti izpraznil objekt, so navedli z Občine Škofja Loka.

Po izselitvi stanovalcev CSSS, ko je bil leta 1979 zgrajen nov dom, je v gradu deloval Muzej pošte in telekomunikacij. Občasno so v njem gostovali tudi slikarji, a že več kot 10 let grad sameva. Od leta 2010 je grad prazen, nam je nedavno razložila direktorica CSSS Silva Košnjek.

"Grad, ki je kulturni spomenik državnega pomena, je sicer v solidnem stanju za tako nepremičnino, bo pa pred umestitvijo programov v grad potrebno še kar nekaj obnovitvenih del. Zato zaenkrat potekajo pogovori o obnovi in nujnih delih v gradu. Ko bo znana možna časovnica za ta dela in stroški obnove, pa bomo natančneje definirali, katere konkretne programe bi v grad umestili," so nam na naša vprašanja o obnovitvenih delih in katere dejavnosti bodo v gradu odgovorili z Občine Škofja Loka.

Občina je namreč ob nakupu poudarjala, da bo Starološki grad kupila za namene izvajanje kulturnih, izobraževalnih in socialnih programov in da se bo urejanja lotila čimprej, da se v njem vzpostavijo neke dejavnosti.

"Dobili smo tudi že kar nekaj predlogov, kaj bi različne organizacije želel videti v gradu, kar bomo pri izboru vsekakor upoštevali. Del obnove bo financiran iz sredstev občinskega proračuna, za obnovo pa načrtujemo tudi pridobitev različnih namenskih sredstev iz proračuna Republike Slovenije in evropskih sredstev, " so še razložili z Občine.

Prvi korak bo torej primopredaja s trenutnim upravljalcem gradu Centrom slepih, slabovidnih in starejših, nato bodo prostore ponovno pregledali in opredelili, katera so najbolj nujna dela za vzpostavitev možnosti uporabe gradu. In jasno je že, da se dejavnosti v gradu ne bodo začele odvijati pred koncem letošnjega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.