Gorenjska
2836 ogledov

Številne intervencije v Kranju

Neurje Kranj, Župančičeva ulica Vlasta Sagadin
"Danes ob 00.50 uri smo bili preko pozivnikov proženi na odstranjevanje posledic neurja, katero je pustošilo po celotni Mestni občini Kranj," so zapisali na facebook strani Prostovoljnega gasilskega društva PGD Kranj-Primskovo.

V zgodnjih jutranjih urah so gasilci iz društev v gasilski zvezi Mestne občine Kranj, vključno z društvom PGD Kranj-Primskovo, začeli odstranjevati številna podrta drevesa, prekrivati strehe, odstranjevati predmete s cestišč...

Poveljnik GARS Kranj Andraž Šifrer je za Žurnal24 povedal, da so celotno območje Kranja zajeli hudi nalivi in močan vrtinčasti veter, okoli 1. ure zjutraj pa so dobili prvi klic na pomoč. "Do 13. ure smo imeli prijavljenih 35 dogodkov, angažiranih nas je skupaj 72 gasilcev, poleg poklicnih tudi iz sedmih prostovoljnih gasilskih društev. Dela bomo imeli dovolj do večera,... pričakujemo pa še kakšen klic, saj bodo nekateri po prihodu iz službe ugotovili, da je še kaj narobe", je dejal Andraž Šifrer.

Bilo je le nekaj zalitih kleti, kar je glede na veliko količino padavin malce nenavadno, zato pa je bilo več intervencij zaradi deves, ki so padala na avte in stanovanjske objekte, vrtinčasti veter je odkrival strehe. Intervencije so imeli tako na Nazorjevi ulici, Ulici Franca Rozmana-Staneta, Kidričevi cesti, Jezerski cesti, Cesti talcev, ... Poškodovana sta vsaj dva avtomobila, ker so se odlomile veje in padla na vozila.

Še nikoli tako grozno

Gasilci so danes med drugim odstranili tudi 37-letno smreko, ki se je ob pol enih zjutraj v neurju podrla na blok na Župančičevi ulici. Vlasta Sagadin je pojasnila, da v 40 letih, odkar živi v tem stanovanju na vrhu bloka, še ni bilo tako grozno."Vrh smreke je udaril tik ob naš balkon," je opisala, poškodovanih pa je na srečo le nekaj strešnikov.

Apel poveljnika

Poveljnik GARS Kranj Andraž Šifrer je ob našem pogovoru zaprosil, naj ljudje raje ne kličejo gasilcev, če na strehi manjka le nekaj strešnikov. Če si sami ne upajo na streho, naj pokličejo koga, ki si upa, oziroma krovce. Seveda pa, če ni druge možnosti, pridemo tudi gasilci," je pojasnil.

Zvečer so na spletni strani GARS Kranj objavili, da so ponoči in danes čez dan sanirali posledice neurja na več kot 45 lokacijah. Poleg GARS Kranj so na območju Mestne občine Kranj sodelovala tudi društva PGD Kranj-Primskovo, Britof, Breg ob Savi, Besnica, Kokrica, Žabnica in Bitnje oziroma skupaj 80 gasilcev.

 

PU Kranj: ni večje škode

S Policijske uprave Kranj so že zjtutraj sporočili, da so ponoči zaradi neurja večkrat posredovali zaradi podrtega drevja in zapor cest ali oviranj prometa. Med drugim tudi v Kranju, na Bregu, na Drulovki, v Žabnici, na Prebačevem, Podreči, v Voklem, Vogljah, Predosljah, Podnartu, Virmašah ... Večja škoda ni nastala. V enem primeru je večja veja poškodovala parkirano vozilo.

Poleg gasilcev so posledice neurja odstranjevali tudi delavci Komunalnega podjetja Kranj in Flora&Flora Sport. 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.