Gorenjska
1175 ogledov

Štiri gorenjske inovacije se potegujejo za državno priznanje

inovatorji, podelitev nagrad, Kranj, GZS Regionalna zbornica Gorenjska arhiv GZS, Regionalna zbornica Gorenjska Inovatorke in inovatorji v Kranju pred sedežem GZS, Regionalna zbornica Gorenjska.
Na GZS, Regionalni zbornici Gorenjska so razglasili najboljše inovacije in inovatorjem v podjetjih podelili šest zlatih, osem srebrnih in eno bronasto priznanje. Poleg tega so podelili še nagradi za izziv 2022: Z inovacijami presegamo meje. Štiri najbolje ocenjene inovacije bodo kandidirale za priznanja na državni ravni, ki bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti.

Kot so navedli iz GZS, Regionalne zbornice Gorenjska, se je na razpis za podelitev priznanj najboljšim inovacijam Gorenjske za leto 2022 odzvalo 14 podjetij, s skupaj 15 prijavljenimi inovacijskimi projekti.  Pri podelitevi so ocenjevalci upoštevali projekte, ki so vsebovali kriterij odličnosti in učinkovitosti ter se uspešno uporabljajo v praksi. V nagrajenih inovacijskih projektih je sodelovalo več kot 130 inovatork in inovatorjev.

Zbrane inovatorje so nagovorili gostiteljica Janka Planinc, predsednica Upravnega odbora pri Regionalni zbornici Gorenjska, mag. Aleš Cantarutti, generalni direktor GZS, dr. Sanela Banović Peresciutti, gastroenterologinja in motivacijska govornica, Stanislav Jakelj, predsednik ocenjevalne komisije pri GZS Kranj. Predstavili so se dijaki skupine LePoše, ki so izdelali ovitek za prenosni telefon, ki nas ščiti pred elektromagnetnim sevanjem ter hkrati ščiti tudi podatke na naših bančnih karticah, ki jih velikokrat shranjujemo poleg telefona. Podporo pa so prav posebej za inovatorje nudili strokovnjaki iz Urada za intelektualno lastnino.

Zlata priznanja so prejeli Sij Acroni, Domel, Iskraemeco, samostojni podjetnik Primož Pori, Knauf Insulation in ADC sistemi. Štiri najbolje ocenjene inovacije so prispevali inovatorji iz Acronija, Domela, Iskraemeca in Primož Pori, te pa se bodo potegovale za nagrado tudi na državni ravni.

Ocenjevalci so pri inovaciji SIDUR 400 – ko z manj dosežeš več! v obrazložitvi zapisali, da se s to inovacijo družba SIJ Acroni še močneje postavlja ob bok največjim proizvajalcem specialne obraboodporne pločevine. Dodatno so stabilizirali proces vročega valjanja plošč nazivne debeline šest milimetrov in s tem pridobili dodaten krog kupcev. Z rezultatom te inovacije so zmanjšali obremenitev za okolje in nenazadnje znižali proizvodne stroške za izdelavo jekla.
 
Ocenjevalce je navdušila tudi inovacija iz Domela, kjer je številna ekipa inovatorjev razvila novo EC mokro suho sesalno enoto.

Zeleni pingvin pa se imenuje inovacija, ki so jo prijavili iz podjetja Iskraemeco, zanjo pa je zaslužna ekipa inovatorjev iz tega podjetja. Kot so navedli v obrazložitvi, Zeleni pingvin rešuje okoljske in družbene izzive. Je rešitev, namenjena pametnim mestom in njihovim prebivalcem, primarno šolam, lahko pa tudi mnogo širše. Nudi podporo pri doseganju ogljične nevtralnosti z uporabo pametnih tehnologij, realnih podatkov porabe resursov in s pomočjo izobraževanja in vključevanja učencev v igrifikacijo. Učenci s pomočjo Zelenega pingvina tekmujejo v zmanjševanju ogljičnega odtisa. Podatki so preračunani na oprijemljiv, razumljiv in zabaven način.

Na državni ravni se bo za priznanje potegoval še inovativni pripomoček za vadbo Infinity Movement, ki so si ga zamislili v podjetju Primož Pori s. p. Tudi ta inovacija je bila nagrajena z zlatim priznanjem gorenjske gospodarske zbornice.

Srebrna priznanja so si zaslužili še inovatorji podjetij Polycom, Domel, Iskratel, SRC Infonet, SIJ Acroni, Lotrič meroslovje, TAB Systems in skupini iz podjetij Domel, Cult ter Comtron. Bronasto priznanje je prejelo podjetje M Sora.

Dve nagradi za inovacijski izziv

Ocenjevalci pa so letos presojali inovacije tudi z okoljskega in družbenega vidika oziroma da je inovacija pomembna tudi zunaj podjetja. Po njihovem mnenju sta to dve inovaciji, že prej navedeni Zeleni pingvin (ekipa Iskraemeco, d. o. o.) in inovacija imenovana Sistem e-kolo (Domel d.o.o., Cult d.o.o. in Comtron d.o.o.)  Pri obrazložitvi so navedli, da so Domelovi kolesarski entuziasti, ki so sodelovali pri razvoju e-pogona za gorska kolesa, s povezovanjem slovenskih podjetij naredili nov korak pri e-mobilnosti. Rezultat je slovensko e-kolo eCult Octane 112, ki z odličnimi karakteristikami ponuja največ za vložen denar. Način prodaje in servisne podpore pomeni odlično promocijo slovenskemu izdelku, kjer z Domelovo blagovno znamko pomagajo pri prepoznavnosti  produkta.

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.