Gorenjska
757 ogledov

Štiriurna cepilna akcija za zaščito pred klopi

Klop Andrej Leban
V petek, 3. junija, bodo v atriju Zdravstvenega doma Kranj med 12. in 16. uro izvedli cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu.

Kot poudarjajo iz ZD Kranj, je klopni meningoencefalitis nevarna klopna bolezen, za katero letno v povprečju v Sloveniji zboli 250 ljudi, največ na Gorenjskem in v Ljubljanski regiji. Okužimo se preko ugriza klopa ali z neprekuhanim mlekom okužene živali. Proti boreliji oziroma nevarni klopni bolezni, ki lahko pusti hude posledice, se je mogoče zaščititi s tremi odmerki cepiva. Vsak odmerek pa stane 26 evrov.

Vse zainteresirane v starosti od 49 do 52 let bodo v ZD Kranj ta petek v štiriurni akciji cepili brezplačno, saj želijo doseči višjo precepljenost. Zaenkrat pa v ZD Kranj na cepljenje vabijo le odrasle in tiste, ki morajo prejeti še poživitveni odmerek. Ob tej cepilni akciji poudarjajo, da je plačilo možno le z bančno kartico.

Poživitveni odmerek tri leta po osnovnem cepljenju

Drugi odmerek sledi štiri do šest tednov po prvem, tretji pa po pol leta ali najpozneje čez eno leto. Po končanem osnovnem cepljenju je prvi poživitveni odmerek čez tri leta, nato pa vsakih pet let do 60. leta starosti. Zaradi narave delovanja imunskega sistema poživitveni odmerki po 60. letu sledijo na tri leta.
Za cepljenje otrok se morate v ZD Kranj predhodno dogovoriti z otrokovo pediatrinjo.

Komentarjev 2
  • wax 16:18 02.junij 2022.

    Čakte mal, o kateri bolezni zdj govorimo: Proti boreliji oziroma nevarni klopni bolezni, ki lahko pusti hude posledice, se je mogoče zaščititi s tremi odmerki cepiva. Vsak odmerek pa stane 26 evrov. Kaj zdj, borelija al meningitis.

  • Avatar lopov
    lopov 07:28 02.junij 2022.

    to cepljenje bi moralo biti brezplačno za osebe ki se hočejo cepit.. vsaj placujemo zdravstvo vsak mesec.. rabili pa ga dve leti nismo sploh nič.. kje je ta denar ..