Gorenjska
18999 ogledov

Štirje zaplezani, eden huje poškodovan

reševanje v gorah helikopter reševalci gore PU Kranj Fotografija je simbolična.
Danes, v nedeljo, 21. maja, so gorski reševalci ob pomoči helikopterjev rešili pet planincev, od teh štiri tujce, ki so se zaplezali.

Okoli 13. ure je na gorskem grebenu med Velikim Zvohom in Vrhom Korena, občina Kamnik, planinec padel po skalah. Gorski reševalci GRS Kamnik so planinca, ki je imel poškodovano glavo in ramo, na kraju oskrbeli, nato ga je helikopter Letalske enote policije prepeljal na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Uro pozneje, malo čez 14. uro sta se na Prisojniku, občina Kranjska Gora, zaradi snega zaplezala tuja planinca. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so s pomočjo združene ekipe GRS Brnik in helikopterjem Slovenske vojske planinca rešili in nepoškodovana prepeljali na Vršič.

Malo pred 19. uro je sledila še tretja reševalna akcija: na pobočju Rušnega vrha, občina Bohinj, sta se zaplezala še dva tujca, eden od njiju si je tudi poškodoval gleženj. Gorski reševalci GRS Bohinj in združena ekipa GRZS-HNMP z Brnika so ju na kraju oskrbeli, z vitlom potegnili v helikopter Slovenske vojske in prepeljali v dolino, poročajo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Iz Gorske reševalne zveze Slovenije so po uspešno zaključenih reševanjih v nedeljo na FB objavili opozorilo, da je v gorah veliko snega, zato je obvezna zimska oprema (dereze, cepin) in tudi topla oblačila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • tomaz034 18:56 22.maj 2023.

    V Italiji da poleti helikopter za reševanje planinca z opremo stane 4000€ pri nas je pa brezplačno,zato jih pa je vsako leto več in še več jih bo.Vsak tujec ki vstopi v našo državo kot turist in bo dopustoval tu ...prikaži več bi moral plačati posebno zavarovanje v primeru reševanja.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:37 22.maj 2023.

    Verjetno že desetič ponavljam, da bi vsi tujci morali ob odhodu v gore kupiti posebno zavarovanje, ki bi vključeval tudi uro učenja osnov za obnašanje v gorah.. Vse skupaj bi bilo recimo 100 everčkov...Itak masovni turizem v gorah nima nekega ...prikaži veča velikega vpliva na državno blagajno..Pa tudi kakšna "gorska policija", ki bi jo vršili recimo dokaj mladi policijski upokojenci ne bi bila odveč...V smislu preverb opreme in stanja udeležencev..

  • rd2dmk2 06:23 22.maj 2023.

    če v bohinju pustip avto na travici je kazen 200 eurov, če pa v bohinju spležal v korito kakšnega potoka in tolmuna,pa se tam polomiš je pa nagrada, vožnja s helikopterjem. bohinci so res prismojeni, mi ostali pa še bolj ...prikaži več z njimi vred. no naj vas vprašam tole, pade tujec v tolmun in začne vpiti "hilfe" kaj boste naredili ? skočili vmrzlo vodo in ga reševali ? ne.. pogledate okol kje je kakšen kvalificiran reševalec iz vode in ga pocukate za rokav. saj mora vsako kopališče imet jih, ane ?