Gorenjska
7460 ogledov

Stražiška sramota bo kmalu padla

Nekdanji Tekstilindusov samski dom v Stražišču pri Kranju
1/5
M. Ha.
Spomladi se bo v Stražišču začela rušitev nekdanjega samskega doma. Gradnja novega objekta s 66 stanovanji pa bo trajala približno 18 mesecev.

Sredi Stražišča v Kranju, na Delavski cesti, že več let propada nekdanji Tekstilindusov samski dom, ki so ga zgradili v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Stavba ogroža okolico in ljudi, v njej pa je že večkrat tudi zagrelo. Zdaj se stavbi obetajo lepši časi. Investitor projekta podjetje KRProjekti d.o.o. iz Ljubljane je lani pridobilo pravnomočno gradbeno dovoljenje za njegovo rekonstrukcijo. Projekt, ki so ga poimenovali D 26, pa so razvili pod blagovno znamko NEUHAUS.

 | Avtor: Neuhaus.si Neuhaus.si

Rekonstrukcija bo potekala v treh fazah, z rušitvenimi deli pa bodo začeli spomladi, nam je pojasnil direktor podjetja KRProjekti Iztok Lampič. »Novogradnja se bo izvajala v sklopu rekonstrukcije, za katero smo pridobili tudi gradbeno dovoljenje. Prva faza se bo začela februarja in bo zajemala zavarovanje gradbišča ter čiščenje objekta. Druga faza se bo pričela spomladi, ta bo zajemala rušitev obstoječega objekta do temeljev. Tretja faza, ki se bo pričela pozno spomladi ali pa v začetku poletja, pa bo zajemala začetek gradnje novega objekta,« pravi Lampič.

Trenutno imajo že izbranega izvajalca za čiščenje in rušitev objekta. So pa tudi že v fazi, kjer pripravljajo razpis za krovnega izvajalca gradbenih del, ki ga bodo predvideno izbrali spomladi. Po izbiri izvajalca del se bodo pričela tudi gradbena dela. Vrednost gradbenih del je ocenjena na približno 5 milijonov evrov, gradnja objekta bo trajala približno 18 mesecev, stanovanja pa bodo predvidoma vseljiva leta 2023.

»Po novem bo na voljo 66 stanovanj, od tega bo 30 oskrbovanih. Objekt bo prilagojen bivanju tako mladih kot tudi starejših generacij ter gibalno oviranim osebam. Strmeli smo k temu, da oblikujemo funkcionalne tlorise, ki sledijo modernemu načinu bivanja. Čista in jasna arhitektura objekta D 26 bo v sebi skrivala racionalno in funkcionalno notranjost, ki bo stremela k nudenju udobja in uporabnosti. Objekt bo sestavljen iz dveh ločenih objektov, večjega A in manjšega B. Imel bo pet nadzemnih etaž. V podzemni etaži se bodo nahajale shrambe, kolesarnice ter tehnični prostori. Skupni prostor, ki bo na voljo uporabnikom oskrbovanih stanovanj, bo imel dnevno svetlobo in urejen izhod na vrt oziroma teraso. Pred in za objektom bo na voljo 97 parkirnih mest. Ob objektu bodo tudi zelene površine in otroško igrišče,« še izpostavlja Lampič.

Oskrbovano stanovanje | Avtor: Neuhaus.si Oskrbovano stanovanje Neuhaus.si
Stanovanje | Avtor: Neuhaus.si Stanovanje Neuhaus.si

Februarju tudi že načrtujejo, da bodo sprejeli splošne pogoje prodaje, tako bodo lahko takrat že začeli tudi z uradno prodajo stanovanj. Trenutno potencialne kupce že seznanjajo s projektom. Sama prodaja stanovanj pa bo potekala znotraj njihovega podjetja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.