Gorenjska
4132 ogledov

Sunita Williams: Najljubša mi je Zemlja, ker je na njej Slovenija

Sunita Williams Nasa
Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (Asef) je na svoji letni gala prireditvi, ki je letos v celoti potekala prek spleta, ameriški astronavtki slovenskih korenin Suniti Williams podelila nagrado za življenjsko delo in izjemne dosežke, so sporočili iz fundacije. Sodelujoče je med drugim nagovoril predsednik republike Borut Pahor.

V pogovoru s predsednikom fundacije Asef in slovenskim častnim konzulom v Kaliforniji Thomasom Brandijem je Sunita Williams predstavila svoje odraščanje, življenjsko pot in izkušnje v vesolju ter spregovorila o tem, kako je v vesolju pretekla maraton. Med prvo misijo je bil namreč čas slovitega bostonskega maratona, med drugo misijo pa je opravila triatlon.

Ob tem je astronavtka, ki je dvakrat obiskala Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in v vesolju preživela 322 dni, povedala, da je njen najljubši planet Zemlja, ker je na njej Slovenija.

Asef gala je vsakoletni dogodek, ki je namenjen počastitvi globalnih slovenskih uspehov in povezovanju slovenskih znanstvenikov, profesorjev, športnikov, poslovnežev in študentov. Udeležilo se ga je več kot 300 udeležencev iz 16 držav, so navedli v fundaciji.

Udeležence je med drugim nagovoril predsednik republike Pahor, ki je dejal, da imata znanost in povezanost ključno vlogo pri premagovanju pandemije. "Znanost je in še bo našla rešitev za virus, medsebojna povezanost in solidarnost pa bosta ohranili našo človečnost in zavedanje, da smo skupaj močnejši," je poudaril.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je izpostavila, da Asef zagotavlja pomembno povezavo, ki združuje slovenske intelektualce po vsem svetu in jim pomaga, da aktivno sodelujejo s slovenskimi institucijami.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch pa je povedala, da se zaveda neverjetnega potenciala slovenskega uma, tako doma kot na tujem, ki je povezan zagotovo še uspešnejši.

Fundacija trenutno sodeluje z 51 slovenskimi profesorji, ki delujejo na 44 univerzah v ZDA, Kanadi, Združenem kraljestvu, Avstraliji, Novi Zelandiji, Avstriji in na Danskem, so še sporočili iz Asefa.

V Ameriki Suni, v Tržiču in Lešah pa naša Sončka

Sunita Williams Sunita Lyn »Suni« Williams (roj. Pandya) je ameriška pilotka, astronavtka in častnica indijsko-slovenskega rodu. Je ena najaktivnejših astronavtk, ki je skoraj pet let držala ženska rekorda za največje število izhodov v odprto vesolje (sedem) in najdaljši čas bivanja v odprtem vesolju (50 ur, 40 minut), navaja Wikipedija. Rodila se je leta 1965 v Ohiu kot najmlajša od treh otrok indijsko-ameriškega nevroznanstvenika Deepaka Pandye in Uršuline Bonnie Pandya (rojene Zalokar). Oče izvira iz indijske zvezne države Gudžarat, pra-prababica po materini strani pa je bila Marija Bohinc iz Leš pri Tržiču.

Leta 1987 je diplomirala iz fizikalnih znanosti na Pomorski akademiji Združenih držav Amerike in leta 1995 magistrirala iz inženirskega menedžmenta na Floridskem tehnološkem inštitutu.

Maja 1987 je postala pripadnica ameriške Vojne mornarice, kmalu po tistem je opravila trening za helikoptersko pilotko in bila dodeljena helikopterski eskadri za bojno podporo z bazo v Norfolku. Med drugim je sodelovala v helikopterskih operacijah med Zalivsko vojno in kot poveljnica v operaciji dostavljanja pomoči za prizadeta območja, ki jih je opustošil orkan Andrew. Nato je delovala kot preizkusna pilotka in varnostna častnica mornariškega direktorata za helikopterje, kasneje pa tudi kot inštruktorica letenja v šoli za preizkusne pilote in nadzornica poletov na amfibijskodesantni ladji USS Saipan. Ima več kot 3000 ur letenja na več kot 30 različnih zrakoplovih, navaja Wikipedija.

Med služenjem na ladji USS Saipan je bila junija 1998 izbrana kot kandidatka za program vesoljskih poletov agencije NASA. Po opravljenem treningu je delovala v Ruski vesoljski agenciji na programu sodelovanja pri Mednarodni vesoljski postaji. Prvič je v vesolje poletela 9. decembra 2006 na krovu raketoplana Discovery (misija STS-116) kot članica 14. odprave na Mednarodno vesoljsko postajo, kjer je ostala tudi v sklopu 15. odprave in s štirimi izhodi v odprto vesolje prvič postavila ženski rekord v trajanju bivanja v odprtem vesolju (kasneje presežen). Leta 2012 je znova poletela na Mednarodno vesoljsko postajo z misijo Sojuz TMA-05M, kot članica odprav 32 in 33, pri slednji kot poveljnica postaje. Bila je šele druga ženska na položaju poveljnice ISS. Med svojo drugo odpravo je opravila tri sprehode po odprtem vesolju, med katerimi je izvajala popravila na zunanjosti postaje, in znova prevzela ženski rekord v trajanju bivanja v odprtem vesolju.

Za svoje zasluge je prejela več priznanj ameriške vojske. Med obiskom Indije leta 2013 je prejela častni doktorat Tehnološke univerze Gudžarata. Večkrat je obiskala Slovenijo, tudi vas Leše v občini Tržič, kjer so jo klicali naša Sončka in v nekdanji šoli uredili spominsko sobo, v kateri so poleg fotografij shranjeni tudi predmeti, ki jih je ameriška astronavtka slovenskih korenin odnesla s seboj v vesolje. Med drugimi so slovenska zastava in par pletenih nogavic ...

Ob obisku leta 2013 v Sloveniji ji je predsednik Borut Pahor podelil medaljo za zasluge, zaradi prispevka k uveljavljanju naravoslovnih in tehničnih znanosti in predvsem njihovi promociji med mlajšimi rodovi Slovencev.

Williamsova ni edina astronavtka slovenskega rodu. Poleg nje so to željo po poletu v vesolje uresničili še Ronald Šega, Jerry Linenger in Randy Bresnik.

Komentarjev 5
  • eminenca 14:14 18.april 2021.

    naj se gospa preseli v slovenistan, če ji je tako všeč, pa naj ji dajo slovenko plačico, če bo sploh lahko dobila službo ... najbrž ne, razen če gre v politiko, al pa kakšno uradniško mesto za nekaj jurjev ... ...prikaži več blef od blefa, zato fer folk blefira o tej zblojeni državi

  • Avatar Leon
    Leon 13:06 18.april 2021.

    Najljubša mi je Zemlja, ker je na njej Slovenija....tega še narcisko ne more skupaj spraviti .....ker še ni odletel

  • Avatar Leon
    Leon 12:48 18.april 2021.

    ASEF .....Zemlja Asef za sajenje in pikiranje 20l....predCednik Pahor je nagovoril ...Google ne laže