Gorenjska
3200 ogledov

Super cepljenje: proti klopom in covidu

Klopi in bolezni Profimedia Vbod klopa je nevaren za človeka, saj klopi prenašajo vrsto bolezni, v Sloveniji predvsem klopni meningoencefalitis in lymsko boreliozo.
V sredo, 13. julija, in sredo, 27. julija, bo v atriju Zdravstvenega doma Kranj potekalo t. i. super cepljenje: samoplačniško cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) in cepljenje proti covidu-19, obakrat od 13.30 do 15.30. Obe cepljenji hkrati pa nista možni, cepiti se je možno le proti enemu ali drugemu.

Vsi, ki želijo, se lahko brez naročanja pridejo cepit proti KME. Odmerek stane 26 evrov, plačilo pa je, kot opozarjajo, možno le z bančno kartico.

Po priporočeni osnovni shemi cepljenja je drugi odmerek čez dva tedna oziroma v roku do treh mesecev, tretji odmerek pa nato čez šest mesecev. Po končanem osnovnem cepljenju je prvi poživitveni odmerek čez tri leta, nato pa vsakih pet let do 60. leta starosti. Zaradi narave delovanja imunskega sistema poživitveni odmerki po 60. letu sledijo na tri leta.

Kot še opozarjajo iz Zdravstvenega doma Kranj, so z borelijo in virusom KME okuženi klopi zlasti razširjeni na Gorenjskem in v ljubljanski regiji. Okužimo se preko ugriza klopa ali z neprekuhanim mlekom okužene živali. Bolezen pa lahko pusti hude posledice. V povprečju v Sloveniji zboli 250 ljudi na leto, vsaj en človek pa zaradi klopnega meningoencefalitisa umre.

Cepljenje proti covidu s tretjim ali četrtim odmerkom

Poleg odraslih se lahko s t. i. poživitvenim odmerkom proti covidu-19 pridejo brez naročanja v juliju cepiti otroci od 12 leta naprej, do 15. leta starosti jih v Kranju cepijo le v spremstvu staršev. Tretji odmerek priporočajo tako mladostnikom s kroničnimi boleznimi, starim 12 do 17 let, kot tudi zdravim mladostniki. Za vse skupine pa velja obvezen presledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom 3 do 6 mesecev.
Posebej ranljivi pacienti lahko prejmejo dodatni odmerek samo po dogovoru z osebnim zdravnikom in najhitreje 28 dni po zadnjem odmerku.

Starše otrok od pet do 11 let pa prosijo, da se za cepljenje vnaprej obrnejo na otrokovega pediatra. Cepljenje poteka tudi na Pediatrični kliniki v Ljubljani (naročanje v UKC vsak ponedeljek dopoldne 01 522 4628)

Četrti odmerek zdravniki priporočajo vsem z okrnjeno imunostjo, ki so že prejeli tri odmerke cepiva proti covidu, in sicer je priporočljivo, da ga prejmejo 3 do 6 mesece po tretjem odmerku. Za dogovor o prejemu pa naj se zainteresirani obrnejo na osebnega zdravnika.

Kot še navajajo iz ZD Kranj, bodo cepili s cepivom Pfizer, na voljo pa bo tudi najnovejše, proteinsko cepivo Nuvaxovid proizvajalca Novavax. Poleg primernosti za tiste, ki se doslej še niso cepili, ga je možno uporabiti tudi v t.i. "mešani shemi" kot drugi odmerek ali kot poživitveni odmerek ob podpisu izjave.

Za vse tiste, ki so dokazano preboleli covid-19, je cepljenje priporočljivo od enega do šest mesecev po bolezni.
Za tiste, ki so dokazano zboleli po cepljenju s prvim odmerkom, se priporoča cepljenje tri do šest mesecev po začetku bolezni.
Za tiste, ki so dokazano preboleli covid-19 in so bile polno cepljeni (ne glede na zaporedje dogodkov), pa priporočajo poživitveni odmerek tri do šest mesecev po zadnjem dogodku.

Iz ZD Kranj še naprošajo, naj zainteresirani pridejo na cepljenje ustrezno pripravljeni. Potrebujete primerna oblačila (lažji dostop do rame), osebni dokument s fotografijo in zdravstveno izkaznico. Za več informacij pišite na e-naslov cepljenje.covid@zd-kranj.si ali pokličite v ponedeljek, sredo ali petek od 11. do 13. ure na telefon 040 807 672.

Ta hip na Gorenjskem le Jezersko brez aktivno okuženega

Po najnovejših podatkih Sledilnika covid-19 je v Mestni občini Kranj na dan 10. julij 2022 aktivno okuženih 350 prebivalcev (tedenski prirast je 91-odstoten), kot edina gorenjska občina brez aktivno okuženega je na zemljevidu označena občina Jezersko. Visok, 170-odstotni tedenski prirast ima občina Škofja Loka, kjer je aktivno okuženih 152 prebivalcev.

 

Komentarjev 2
  • Avatar luckyss
    luckyss 17:55 12.julij 2022.

    Povejte naj se ljudje cepijo proti "klopom", ker cepivo deluje in je meningoencefalitis precej nevaren in pika... Ne pa da jim dajete na izbiro tudi cepivo proti Covidu, ki ne deluje in ni potrebe se cepit proti BA5, tudi, če ...prikaži več bi imeli delujoče cepivo...banda lopovska.

  • pofukanavlada22 15:13 12.julij 2022.

    super cepljenje hahahahaha. zdaj vas bom klical Super Ovce